ANRE stabilește noi obligații pentru operatorii de distribuţie concesionari privind finanțarea investițiilor pentru electrificarea localităților și extinderea rețelelor

Publicat pe Categorii Business, Electrica si termica, Energie, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica ANRE stabilește noi obligații pentru operatorii de distribuţie concesionari privind finanțarea investițiilor pentru electrificarea localităților și extinderea rețelelor

Noi obligații stabilite de ANRE pentru operatorii de distribuţie concesionari privind finanțarea investițiilor pentru electrificarea localităților și pentru extinderea rețelelor de distribuție a energie.

Distribuitorii vor avea obligația de a returna autorităţii publice şi/sau utilizatorului/grupului de utilizatori, cota de finanţare achitată de aceştia și de a prelua în proprietate elementele de reţea aferente cotei restituite, în situaţia în care reţeaua respectivă este amplasată în intravilanul localităţii. Un proiect de Ordin ANRE care modifică și completează Metodologia pentru evaluarea condițiilor de finanțare a investițiilor pentru electrificarea localităților ori pentru extinderea rețelelor de distribuție a energiei este în consultare publică, în regim de urgență.

Potrivit proiectului de Ordin, termenul pentru restituirea cotei de finanțare este data de 31 ianuarie a anului calendaristic următor celui în care a avut loc punerea în funcţiune a reţelei. Sumele returnate se recunosc în venitul reglementat pe baza căruia se stabilesc tarifele de distribuţie a energiei electrice.

Pentru lucrările de electrificare sau de extindere a retelelor electrice de distribuţie realizate prin cofinanţare, Ordinul ANRE introduce termenul pentru recalcularea cotei de eficiență a lucrărilor, de 30 de zile de la finalizarea lucrărilor şi semnarea proceselor-verbale de recepţie la terminarea lucrărilor şi de recepţie a punerii în funcţiune.

Pentru lucrarile efectuate în extravilanul localităţilor, s-a stabilit termenul maxim de 90 zile în care operatorul de distribuţie concesionar şi participanţii la cofinanţare, respectiv autoritatea locală şi/sau utilizatorul/grupul de utilizatori achită sumele de regularizare în corelare cu cota de eficienţă a investiţiei recalculată.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *