ANRE a stabilit tarife maximale de racordare la sistemele de distribuție a gazelor

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic ANRE a stabilit tarife maximale de racordare la sistemele de distribuție a gazelor

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în data de 05.09.2018, noi tarife de racordare la sistemele de distribuție a gazelor naturale. În procesul de stabilire și actualizare a noilor tarife, ANRE a avut, în principal, în vedere costurile reale ale procesului de racordare, urmărind totodată și suportabilitatea acestor costuri de către viitorii utilizatori ai sistemelor de distribuție a gazelor naturale, tarifele aprobate având un caracter maximal, se precizează într-un comunicat al Autorității.

La stabilirea tarifelor de racordare, experții ANRE au fost luate în considerare costurile activităților cuprinse în contractul de racordare, respectiv:

  • obținerea certificatului de urbanism
  • obținerea avizelor și autorizațiilor emise de organismele abilitate
  • obținerea autorizației de construire a instalației de racordare;
  • proiectarea instalației de racordare;
  • verificarea documentației tehnice/proiectului tehnic a/al instalației de racordare de către un verificator de proiecte atestat de ANRE;
  • execuția instalației de racordare;
  • urmărirea lucrărilor privind execuția, recepția tehnică și punerea în funcțiune a instalației de racordare.

Prin limitarea valorilor componentelor de mai sus și prin stabilirea unui nivel maxim, ANRE a avut în vedere prevenirea posibilelor tendințe de încărcare a costurilor pentru fiecare componentă a tarifului de racordare, ceea ce ar fi condus la o majorarea accentuată și nejustificată a acestora, se afirmă în comunicat.

Deși responsabilitatea procesului de racordare revine deținătorilor rețelelor de distribuție, solicitanții au dreptul să aleagă operatori economici autorizați ANRE în regim concurențial pentru realizarea activităților necesare proiectării și executării instalațiilor de racordare. Astfel, prin metoda de reglementare a tarifelor de racordare instituită de ANRE se promovează concurența între operatorii economici autorizați, viitorii utilizatori ai sistemelor de distribuție având astfel posibilitatea să aleagă operatorul economic cu care să efectueze lucrările necesare racordării la costuri minime, prezizează reprezentanții Autorității.

Noile tarife au fost aprobate prin Ordinul ANRE nr. 165/2018 și pot fi consultate prin accesarea următorului link: http://www.anre.ro/ro/gaze-naturale/legislatie/preturi-si-tarife-gn/2018


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *