ANRE va reduce impactul mediu al certificatelor verzi în factura consumatorului final dacă excedentul de CV scade sub valoarea medie înregistrată în ultimii 3 ani. Noi reguli din 2022

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic ANRE va reduce impactul mediu al certificatelor verzi în factura consumatorului final dacă excedentul de CV scade sub valoarea medie înregistrată în ultimii 3 ani. Noi reguli din 2022

ANRE a stabilit noi reguli pentru reducerea impactului mediu anual estimat al certificatelor verzi în factura consumatorului final, un proiect de ordin în acest sens fiind supus consultării publice.

 În conformitate cu prevederile Legii 220/2008, nivelul cotelor obligatorii de achiziție de certificate verzi (estimate și finale) se stabilește astfel încât impactul mediu estimat/realizat al CV în factura consumatorului final să fie de 13 euro/MWh în anul 2021 și de 14,5 euro/MWh începând cu anul 2022, se precizează într-un document public al ANRE.

Potrivit unui algoritm de calcul (propus în anexa la  proiectul de ordin), se urmărește menținerea impactului mediu al CV  în factura consumatorului final la valoarea legal prevăzută, de 14,5 euro/MWh, atâta timp cât excedentul de CV în piața de CV este procentual mai mare sau se menține la valoarea medie înregistrată în ultimii 3 ani.

“În cazul în care excedentul de CV în piața de CV, exprimat în procente, scade sub valoarea medie înregistrată în ultimii 3 ani, se propune reducerea impactului mediu al CV în factura consumatorului final, astfel încât excedentul de CV în piața de CV, estimat pentru anul pentru care sa face calculul impactului mediu estimat al CV, exprimat în procente să rămână la valoarea medie înregistrată în ultimii 3 ani”, potrivit proiectului de ordin ANRE.

Dacă se constată o lipsă a ofertelor de vânzare de CV, este decizia Guvernul, care “va îndritui ANRE” să poată proceda inclusiv la o ajustare a cotei obligatorii estimate de achiziție de CV în cursul anului în care aceasta este aplicabilă.

Din estimările realizate de autorități, rezultă că deși în perioada următoare este de așteptat să se înregistreze un excedent semnificativ de certificate verzi în piața de CV, dacă s-ar menține impactul mediu al CV în factura consumatorului final la nivelul legal stabilit, de 14,5 euro/MWh până la sfârșitul aplicării schemei de sprijin prin CV (anul de analiză 2031) pot interveni situații în care se va înregistra o scădere semnificativă a numărului de CV emise pentru tranzacționare și deci disponibile în piaţă, iar pe cale de consecință, situații în care operatorii economici cu obligație de achiziție de CV pot ajunge în situația în care, conform Legii nr 220/2008 să fie sancționați pentru neachiziționarea unor CV care nu  sunt disponibile în piața de CV, se specifică în referatul de aprobare al Ordinului Autorității.

De remarcat, cum impactul mediu estimat de ANRE al certificatelor verzi în anul 2021 este de 13 euro/MWh, înseamnă că toți consumatorii (mai puțin pentru cantitatea exceptată), pentru cei 44.000.000 MWh consumați vor plăti 572 milioane de euro în 2021 pentru susținerea producătorilor din surse regenerabile! Anual, rămân în piață circa 5 – 6 milioane de certificate verzi nevândute. De exemplu, anul 2020 a început cu aproximativ 11 – 12 milioane CV rămase în piață. Transelectrica emite, annual, circa 18 milioane anual (inclusiv cele amânate),  iar ”regenerabilii” reușesc să vândă aproximativ 60% din CV-uri în piață.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.