ANRE versus Ministerul Economiei: Exceptările de la plata certificatelor verzi, din septembrie sau retroactiv, din ianuarie?

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Regenerabile
Prima Pagina Actual Esential ANRE versus Ministerul Economiei: Exceptările de la plata certificatelor verzi, din septembrie sau retroactiv, din ianuarie?

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) susține că măsura exceptării de la plata certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie trebuie să se aplice din septembrie 2015, dată la care a fost luată prima decizie, însă Ministerul Economiei optează pentru începutul anului în curs, ceea ce ar însemna o aplicare retrocativă!

Becuri-electrice

„Momentan, problema cea mai mare, din punctul meu de vedere, este acea exceptare de la achiziţia de certificate verzi a marilor consumatori de energie, care a fost aprobată de Comisia Europeană pentru România şi aprobată printr-o Hotărâre de Guvern încă de anul trecut. În septembrie au fost emise primele decizii de exceptare de către Ministerul Economiei, dar încă sunt semne de întrebare. Părerea ANRE este că această exceptare se poate acorda din momentul deciziei Ministerului Economiei, adică din luna septembrie. Însă Ministerul Economiei spune că această exceptare se acordă pentru întreg anul, deci de la 1 ianuarie 2015”, a declarat Zoltan Nagy, membru în Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prezent la Renexpo South-East Europe, citat de Agerpres.

Potrivit calculelor ANRE, reiese că, dacă exceptarea de la plata de certificate verzi pentru marii consumatori de energie se aplică din ianuarie 2015, restul consumatorilor ar trebui să plătească în plus 60 de milioane de euro, fiind vorba de 7 sau 8 TWh. În cazul în care această exceptare se aplică din septembrie, cantitatea de energie este mai mică, de 3 TWh.

Zoltan Nagy a anunțat că ANRE a cerut la Ministerul Justiţiei clarificări cu privire la aplicarea retroactivă a HG 495/2014 privind exceptarea consumatorilor electro – intensivi de la achiziția de certificate verzi, de la 1 ianuarie 2015. „Ministerul Economiei, din câte am înţeles, are o poziţie conturată. Noi – ANRE am solicitat un punct de vedere al Ministerului Justiţiei pe această speţă şi sperăm ca în curând să vină un răspuns, să ne spună din ce moment se poate aplica această exceptare. Dacă Ministerul Justiţiei spune ‘cu 1 ianuarie’, ne-am conformat”, a afirmat Zoltan Nagy.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *