• Potrivit datelor reglementatorului, în 2014, marjele de profit brut ale distribuitorilor au fost între 7,48% și 31,79%, iar în primele 8 luni din 2015 – între 18,38% și 31,74%.
Așa cum era de așteptat, decizia Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE de a reduce semnificativ tarifele de distribuție s-a soldat cu proteste din partea distribuitorilor, care avertizează că impactul se va vedea în programele de investiții în rețele. Cu alte cuvinte, ne-ați umblat la tarife, tăiem și noi la investiții, s-ar traduce mesajul operatorilor de distribuție. Spre nemulțumirea acestora, reglementatorul a operat scăderi semnificative la tarifele de distribuție, cuprinse între 5,54% și 16, 3%. Cele mai mari reduceri de tarife se remarcă la companiile de distribuție ale Enel, acestea variind de la 13,75% la 16,3%, în funcție de joasă, medie și înaltă tensiune. La CEZ Distribuție, tarifele scad cu 11,14% (înaltă tensiune), 10,98% (medie tensiune), 13,63% (joasă tensiune), iar la E.ON Distribuție – reducerile sunt: 9,35% (înaltă tensiune), 9,28% (medie tensiune), respectiv 10,11% (joasă tensiune). La societățile de distribuție Electrica, reducerile tarifelor variază între 5,54% și 14,4%.
“Scăderile înregistrate nu au legatură cu realizarea programelor de investiții ale operatorilor, deoarece în 2014 aceștia și-au îndeplinit programul de investiții într-o proportie mai mare de 80%, motiv pentru care nu s-au facut corecții. Excepție face ENEL Muntenia, unde în anul 2014 programul de investitii s-a realizat în proportie de sub 80% (analiza pentru investiții se face pentru 2 ani în urmă), iar potrivit metodogiei, pentru aceste cazuri, se efectuează corecții”, au explicat reprezentanții ANRE la solicitarea InvesTenergy.
ANRE a umblat la metodologie, ca să poată reduce substanțial tarifele, fapt care-i nemulțumește și mai mult pe operatorii de distribuție. După ce ACUE – Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie a luat poziție față de modificarea metodologiei care să permită reducerea majoră a tarifelor, ANRE dă dovadă de transparență maxima și face public Referatul de aprobare a Ordinului privind modificarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, aprobate prin Ordinul nr. 72/2013.
Aflăm astfel că societățile de distribuție au solicitat ca scăderea în termeni reali a tarifului mediu ponderat aferent anului 2016 față de cel aferent anului 2015 să fie de cel mult 7 % în termeni reali și scăderea tarifelor specifice de distribuție pentru fiecare nivel de tensiune să fie de maxim 10 % în termeni reali, invocând prevederi din Metodologia de tarifare. Calculele reglementatorului nu au coincis însă cu cele ale operatorilor. Solicitarea acestora a fost formulată în condiţiile în care tarifele calculate pentru anul 2016 înregistrează scăderi semnificative faţă de anul 2015, scăderi cuprinse între aprox. 7% şi 16%, scăderea medie fiind de aprox. 12% la nivelul întregii ţări, se precizează în referatul ANRE.
Reglementatorul a refuzat să ia în calcul o limitare a scăderii tarifelor la 7% în termeni reali, motivând că ar permite includerea unei cote prea mici din sumele de bani aferente corecţiilor, iar diferenţele suplimentare de bani deja încasate de operatorii de distribuţie în anul 2015 s-ar amâna pentru a fi luate în considerare la stabilirea tarifelor pentru anii următori. În această situaţie, sumele amânate ar reprezenta, în funcţie de operator, până la 78% din valoarea corecţiilor calculate și la nivelul întregii țări aprox. 47 %.
“Operatorii ar avea parte astfel de venituri suplimentare de 255 milioane lei, fiind prejudiciați consumatorii finali. Amânarea aplicării în totalitate a scăderii tarifelor presupune în fond ca operatorii să beneficieze în mod nejustificat şi incorect, pentru o perioadă de timp nedefinită, de venituri suplimentare deja încasate în cursul anului 2015, ceea ce considerăm că ar constitui de fapt „prejudicii” pentru utilizatorii clienţi finali şi ar fi un tratament preferenţial pentru operatorii de distribuție”, susțin specialiștii ANRE.
În acest caz, operatorii de distribuţie concesionari ar înregistra profituri incorect de mari în anul 2015, situaţie care s-a petrecut şi în anul 2014!, avertizează ANRE.
Referitor la profituri, cei 8 distribuitori concesionari stau bine, după cum reiese din datele prezentate în referatul ANRE. Astfel, în 2014, marjele de profit brut ale distribuitorilor au fost între 7,48% și 31,79%, iar în primele 8 luni din 2015 – între 18,38% și 31,74%.
INFOCONS: Cotă rezonabilă de profit pentru operatorii de distribuție
În referat este menționată și poziția reprezentantului Asociaţiei consumatorilor INFOCONS, care a solicitat să fie avută în vedere pentru operatorii de distribuţie, care acţionează într-un sector reglementat şi nu pe o piaţă liberă, o cotă rezonabilă de profit. De asemenea, acesta a precizat că susţine proiectul de ordin propus şi că a demarat o campanie de strângere de semnături din partea consumatorilor pentru susţinerea acestuia, urmând să transmită către ANRE lista semnăturilor.
Potrivit notei de fundamentare a ordinului privind modificarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, principalii factori care au condus la scăderile de tarifele calculate pentru anul 2016 sunt:
– creşterea cantităţilor de energie electrică distribuite în cursul anilor 2014 şi 2015 faţă de nivelul prognozat iniţial;
– scăderea substanţială a preţului de achiziţie a energiei electrice pentru acoperirea CPT realizat/recunoscut de ANRE, faţă de cel prognozat iniţial;
– aplicarea corecţiei de venituri eferente anului 2016 datorită diminuării valorii RRR (Ratei Reglementate a Rentabilităţii).
ANRE: Proiectul de ordin a fost în consultare publică, propunerile și observațiile primite au fost luate în considerare
Prezentul Proiect de Ordin a fost promovat în procedură de urgenţă motivat de faptul că tarifele de distribuţie pentru operatorii de distribuţie concesionari se aprobă şi se transmit spre publicare la Monitorul Oficial al României până cel târziu la data de 15 decembrie, explică ANRE.
Se susține, totodată, că ANRE a organizat o şedinţă publică pentru discutarea Proiectului de Ordin în data de 04.12.2015, la care au fost invitate să participe toate părţile interesate.
“Reprezentanţii Enel România, Electrica S.A., E.ON România, FDEE Electrica Distribuţie Transilvania Sud, FDEE Electrica Distribuţie Muntenia Nord şi CEZ Distribuţie au susţinut faptul că nu contestă calculele efectuate de ANRE, calcule care conduc la scăderi semnificative ale tarifelor aferente anului 2016 faţă de anul 2015. Au precizat însă faptul că propunerea de clarificare este în fapt o modificare a prevederilor Metodologiei, cu care nu sunt de acord deoarece apreciază că este o modificare care nu respectă principiile stabilităţii, predictibilităţii şi previzibilităţii. De asemenea, aceştia au apreciat că este o modificare bruscă, intempestivă, care afectează situaţia financiară a operatorilor de distribuţie în anul 2016”, se menționează în referatul Autorității.
Reprezentanții ANRE mai susțin că au inclus propunerile primite din partea AFEER şi ACUE în Sinteza observaţiilor la proiectul de ordin și că s-au luat în considerare observaţiile şi propunerile primite în perioada de consultare publică.