ANRE vine cu noi modificări la propriile reglementări. RRR pentru distribuţiile de electricitate se stabileşte, mai nou, prin Lege. Prin intervenţia sa, Guvernul creează un precedent periculos, atentând la independenţa şi credibilitatea reglementatorului

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential ANRE vine cu noi modificări la propriile reglementări. RRR pentru distribuţiile de electricitate se stabileşte, mai nou, prin Lege. Prin intervenţia sa, Guvernul creează un precedent periculos, atentând la independenţa şi credibilitatea reglementatorului

Rata Reglementată de Rentabilitate – RRR pentru distribuţiile de electricitate se stabileste, mai nou, prin Lege. Asa a decis Guvernul, care  atenteaza astfel la independenta Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei – ANRE.

Spre surprinderea ANRE si satisfactia operatorilor, Guvernul a stabilit in Ordonanţa de urgenţă nr. 19/2019, ce modifica OUG 114, o noua rata reglementata de rentabilitate pentru distribuitori, ce crește de la 5,66% (cat a stabilit reglementatorul) la 6,9%. Decizia Executivului vine ca urmare a protestelor vehemente din partea operatorilor, care erau deciși să dea în judecată ANRE. Ar putea fi interpretata ca o protectie a reglementatorului, desi nu era cazul, stiut fiind faptul ca sunt multe procesele prin care participantii la piata contesta ordinele Autoritatii.

Conform statutului, ANRE este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar (nu al Guvernului!! – n.red.), finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.

Stabilirea RRR este in mod evident atributul ANRE. Prin interventia sa, Cabinetul Dancila creeaza un precedent periculos, atentand la independenta si credibilitatea ANRE.

Iata ca reglementatorul a fost nevoit sa vina cu noi modificari la propriile reglementari, pentru a pune in aplicare prevederile OUG 114 bis, respectiv OUG 19.

Printr-un proiect de ordin, se modifica articolul 74 din metodologia  de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice, in acord cu noile modificari si completari ale Legii aduse prin OUG  19/2019.

“Astfel, valoarea RRR este stabilită prin Lege începând cu data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă nr. 19/2019. Art. 69 alin. (2) din metodologie prevede acordarea unui stimulent în valoare de 1 punct procentual peste valoarea RRR aprobată de ANRE conform art. 74 din metodologie, pentru investiţiile în reţelele electrice de distribuţie puse în funcţiune în perioada a IV-a de reglementare. Conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 19/2019, valoarea RRR se stabileşte prin Lege şi este 6,9% în scopul accelerării promovării investiţiilor în sectorul energiei electrice”, precizeaza reprezentantii ANRE in nota de fundamentare a proiectului de ordin pus in consultare publica.

Prin urmare, valoarea RRR este stabilită prin Lege şi are rol stimulativ pentru operatorii de reţea, ceea ce determină ca o dată cu modificarea art. 74 din metodologie conform celor menţionate anterior, să fie abrogat art. 69 alin. (2) din metodologie.

In completare, se explica ca, pana la data de 30.06.2019, este in desfasurare cea de-a treia perioada de reglementare pentru calculul venitului reglementat aferent serviciului de transport. In perioada cuprinsă intre data intrarii in vigoare a OUG 19/2019 si data de 30.06.2019, RRR utilizata de autoritatea competenta la calculul venitului reglementat aferent serviciului de transport, are valoarea aprobată prin art. 79 alineatul (8) din Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012.

Incepand cu data de 01.07.2019, valoarea RRR este cea aprobata prin Lege, adica 6,9%.

Nu putem sa nu remarcam titlul noului proiect de ordin, lung si cu multe modificari si completari: Proiect de Ordin nr… privind abrogarea Ordinului președintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei  nr. 168/2018 privind stabilirea ratei reglementate a rentabilităţii aplicate la aprobarea tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice prestat de operatorii de distribuţie concesionari începând cu data de 1 ianuarie 2019;

modificarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, aprobată prin Ordinul președintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei  nr. 169/2018, cu modificările şi completările ulterioare;

modificarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de sistem, aprobată prin Ordinul președintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei  nr. 45/2017.

De la inceputul anului, dupa ce Guvernul a aprobat – peste noapte – OUG 114, ANRE lucreaza la foc continuu la reglementarile secundare pentru aplicarea noilor prevederi. OUG 114 bis a venit cu modificari si completari in plus pentru Autoritate. Surse autorizate ne-au spus ca reprezentanti ai Comisiei Europene sunt impresionati de volumul de munca si de numarul mare de reglementari emise de ANRE in ultimele 3 luni! Ramane de vazut ce parere are CE in ce priveste interventia Guvernului in activitatea ANRE…


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *