ANRE vine și în sprijinul operatorilor de distribuție a gazelor naturale. Racordarea obligatorie a consumatorilor casnici se va realiza suplimentar față de planurile anuale de investiții

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential ANRE vine și în sprijinul operatorilor de distribuție a gazelor naturale. Racordarea obligatorie a consumatorilor casnici se va realiza suplimentar față de planurile anuale de investiții

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei vine și în sprijinul operatorilor de distribuție a gazelor naturale și propune ca racordarea obligatorie a consumatorilor casnici să se realizeze suplimentar față de planurile anuale de investiții. O decizie similară se va lua și în privința distribuitorilor de energie.

Operatorii de distribuție a gazelor naturale au obligația legală de a asigura finanţarea şi realizarea obiectivelor/conductelor necesare racordării și a racordurilor. Termenul de realizare a racordării este de maximum 90 de zile de la data obţinerii autorizaţiei de construire pentru obiectivele de distribuție și 180 de zile pentru obiectivele de transport.

Având în vedere impactul acestor lucrări asupra planurilor anuale de investiții ale operatorilor, prin proiectul de ordin se prevede că aceste lucrări se realizează suplimentar față de planul anual de investiții, potrivit unui proiect de ordin pentru completarea Procedurii privind fundamentarea și criteriile de aprobare a planurilor de investiții ale operatorilor de transport și de sistem, de distribuție și de înmagazinare a gazelor naturale, precum și ai terminalelor GNL, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 38/2019, cu modificările și completările ulterioare. Proiectul de ordin este în consultare publică timp de 10 zile.

Un alt proiect de ordin ANRE prevede ca lucrările de racordare să fie realizate suplimentar față de planurile anuale de investiții ale operatorilor de distribuție de energie concesionari, deja aprobate.

Citește mai multe pe: https://www.investenergy.ro/anre-noutati-pentru-distribuitorii-de-energie-racordarea-consumatorilor-casnici-se-va-face-suplimentar-de-planul-anual-de-investitii/

Operațiunile de racordare în masă necesită timp, resurse financiare și umane, fapt ce ar afecta investițiile curente ale operatorilor. Există o limitare fizică a numărului de lucrări care pot fi realizate de către un distribuitor de energie electrică sau de gaze naturale, care ține si de resurse umane. În plus, extinderile de rețele comportă și alte lucrări din partea distribuitorilor, ce presupun costuri suplimentare de partea operatorilor, fapt ce va conduce la o creștere a tarifului de distribuție. Este foarte important, în acest context, să existe un echilibru, care să fie construit transparent, între a asigura acesul la rețea la un număr mai mare de clienți, de a face mentenanță și de a investi în digitalizare, susțin specialiști în domeniul energetic, citați de InvesTenergy.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *