Anton: Termocentralele pe cărbune ar trebui exploatate până în 2030

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Anton: Termocentralele pe cărbune ar trebui exploatate până în 2030

Pentru România, este îngrijorătoare perspectiva de excludere din piaţă a capacităţilor de producere bazate pe cărbunele autohton, prin creşterea preţului certificatelor de carbon, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, în cadrul Consiliului Informal Energie, organizat în Linz (Austria). Perioada de exploatare a termocentralelor pe cărbune existente ar trebui prelungită până în 2030, pentru a asigura o tranziţie suportabilă către o energie curată şi pentru a putea garanta securitatea aprovizionării cu energie, a subliniat oficialul român.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei, ministrul Anton a făcut referire și la specificul rezervelor strategice care nu se pot supune regulilor de piaţă, acestea funcţionând numai în situaţii excepţionale şi pe durate limitate.”Referitor la limita de 550 g CO2/KWh pentru capacităţile energetice care pot intra în piaţa de capacităţi, ministrul Anton a semnalat faptul că aceasta elimină posibilitatea capacităţilor pe cărbune care sunt supuse modernizărilor şi a unităţilor noi de a putea beneficia de aceste mecanisme de capacitate. Această limită foarte strictă afectează exact capacităţile energetice care au o contribuţie însemnată la asigurarea securităţii energetice”, se precizează în comunicat.

În cadrul acestui eveniment, Preşedinţia austriacă a lansat Iniţiativa Hidrogen, invitând statele membre să se alăture acestui demers, care va conduce la dezvoltarea de tehnologii prin care să se asigure o mai buna integrare a energiei regenerabile în reţelele electrice, precum şi la utilizarea hidrogenului regenerabil în transport, stocare şi industrie. Documentul propune dezvoltarea cercetării şi inovării în domeniul tehnologiei utilizării hidrogenului precum şi întărirea colaborării regionale şi multilaterale pentru schimb de expertiză tehnologică şi pentru cele mai bune practici în domeniu.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *