Anunț îngrijorător înainte să decidă Tribunalul insolvența: Romgaz amenință că taie gazele la ELCEN. A intervenit Ministerul Energiei

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Anunț îngrijorător înainte să decidă Tribunalul insolvența: Romgaz amenință că taie gazele la ELCEN. A intervenit Ministerul Energiei

Ultima oră: Șefii de la ELCEN și Romgaz au fost „invitați” de urgență la Ministerul Energiei pentru a se găsi soluții pentru rezolvarea situației astfel încât bucureștenii să nu rămână fără apă caldă.  Și, cum era de așteptat ( nu înțelegem de ce trebuie să intervină ministerul  și nu gestionează managerii companiilor vizate situația că doar este treaba lor?! – n.red), se găsesc soluții… Șefii ELCEN au cerut celor de la Romgaz o păsuire de câteva zile, timp în care ar face rost de niște bani care să acopere necesarul de gaze pentru două săptămâni. Până când decide Tribunalul intrarea în insolvență a ELCEN …

Până să se decidă Tribunalul insolvența la ELCEN și RADET, Romgaz vine cu un anunț îngrijorător. Începând de astăzi, 27 septembrie 2016, SNGN Romgaz SA este obligată să întrerupă livrările de gaze naturale către ELCEN, anunță compania.

electrocentrale-bucuresti-ElcenDatoria actuală a ELCEN către Romgaz este de 319 milioane lei. ‘ELCEN ne-a comunicat că nu-şi mai poate onora obligaţiile contractuale începând cu data de 27 septembrie 2016. Clauzele contractuale în vigoare şi experienţa din trecut care a condus la sute de milioane de lei datorie au obligat conducerea Romgaz să întrerupă furnizarea de gaze naturale începând cu acesta dată până în momentul în care se vor identifica soluţii şi măsuri care vor putea permite ELCEN să acţioneze în conformitate cu contractele semnate cu Romgaz’, se menţionează în comunicatul Romgaz.

În cazul intrării în insolvență a ELCEN, Romgaz va înscrie creanțele la masa credală, fiind unul dintre cei mai mari creditori ai companiei, susțin reprezentanții companiei. Aceștia invocă calitatea de companie de interes naţional, cotată la bursă, ce are datoria de a proteja, în egală măsură, interesele tuturor clienţilor şi pe cele ale acţionarilor, în deplina respectare a legii şi a angajamentelor contractuale.

În comunicat se atrage atenția că recenta decizie de a solicita intrarea în insolvență a ELCEN București fără a informa în prealabil partenerii și neîndeplinindu-se formalitățile prevăzute în contractele încheiate obligă conducerea Romgaz să acționeze în limitele mandatului acordat de consiliul de administrație și acționari, respectiv de a acționa în interesul companiei și a acționarilor săi și de a respecta în aceeași măsura toți consumatorii cărora direct sau indirect le furnizează gaz în Romania. Situația critică creată, fără a consulta părțile implicate, necesită decizii de urgență care trebuie luate de toate părțile interesate, și din păcate aceste decizii nu aparțin în mod singular companiei Romgaz, se afirmă în comunicat.

Cu precizarea că sprijină orice inițiativă a părților interesate care să conducă la identificarea unor soluții durabile pentru asigurarea continuității furnizării gazelor naturale pe perioada iernii 2016-2017, conducerea Romgaz anunță că urmărește cu preocupare evoluția evenimentelor derulate după intenția anunțată a Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice – RADET București de intrare în insolvență. Totodată, compania este preocupată și de rostogolirea acestei decizii asupra activității companiei Electrocentrale – ELCEN București, unul dintre principalii clienți ai Romgaz.

Romgaz a semnat în luna iulie 2016 două contracte de furnizare gaze natural către ELCEN aflate în derulare până la data de 30 septembrie 2017, în valoare cumulată de 935,5 milioane de lei. De asemenea, cele două companii au convenit în luna august o reeșalonare a datoriilor restante ale ELCEN către Romgaz pentru o perioadă de 36 de luni. Datoria actuală a ELCEN către Romgaz, este de 319 milioane lei.

Electrocentrale Bucureşti – ELCEN și RADET au depus astăzi la Tribunalul Bucureşti cererile de intrare în insolvenţă. Termenele de judecată au fost stabilite pentru 6 octombrie – ELCEN, respectiv 5 octombrie în cazul RADET.

Citește și: Insolvența ELCEN dă bătăi de cap Distrigaz Sud Rețele, ENGIE

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.