România este “repetentă” la capitolul stocare a energiei. Avem în acest moment doar 24 MWh (6MWx4h), precizează APCE.
Recent, România a trecut printr-o criză energetică fără precedent din cauza valului de căldură care a generat un consum energetic mare cu funcționarea aerului condiționat și a ventilației. Sistemul Energetic Național a traversat, cu măsuri pompieristice, criza producției de energie. Lipsesc capacități de stocare și din toate datele statistice disponibile rezultă că România a fost dependentă de importuri mari de energie și enorm de scumpe. În scenariul în care 150.000 de prosumatori nu ar fi existat, aceștia ar fi consumat și ei tot din rețea și nu ar fi injectat surplusul lor în rețelele locale de joasă tensiune, iar România ar fi fost în colaps energetic, se prezintă într-un comunicat al asociației prosumatorilor.
Iar parlamentarii au votat de curând, la urgență, că nu mai au nevoie de energia prosumatorilor. Din fericire, la insistențele a două asociații: APCE și PATRES, în urma petițiilor transmise, Președintele României a luat act de cele transmise și a întors legea în Parlament pentru o mai atentă reexaminare. Stocarea este soluția imediată și corectă la problema energetică a României, precizează Dan Pîrsan, Președinte APCE.
Stocarea la nivel de Sistem Energetic Național este soluția. Putem copia țările dezvoltate din vestul Europei, dar cine să o facă?
APCE: Comparativ, capacitatea de stocare a energiei din alte țări europene variază semnificativ, astfel că Germania, Marea Britanie și Italia sunt lideri în instalații. În 2023, Germania a adăugat aproximativ 6,1 GWh de capacitate nouă de stocare a energiei, ceea ce o face cea mai mare piață de stocare a energiei din Europa. Marea Britanie și Italia au înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă, adăugând aproximativ 4,0 GWh și, respectiv, 3,9 GWh (IEA) (EnergyTrend).
Tendința este de așteptat să continue. În 2024, se estimează că Germania, Marea Britanie și Italia vor mai adăuga aproximativ 7,1 GWh, 7,7 GWh și, respectiv, 6,2 GWh, arătând creșteri substanțiale ale capacității de stocare(EnergyTrend).
Și alte țări europene fac pași în stocarea energiei. De exemplu, Spania și Franța investesc masiv în soluții de stocare a energiei. Eforturile colective din Europa fac parte dintr-o strategie mai amplă de a spori securitatea energetică și de a integra mai multe surse de energie regenerabilă în rețea (IEA) (EnergyTrend).
Aceste evoluții sunt cruciale pentru tranziția energetică a continentului, ajutând la echilibrarea cererii și ofertei și asigurând stabilitatea în fața creșterii producției de energie regenerabilă.
Investiția într-un sistem de stocare prin care toată România să funcționeze timp de patru ore pe acumulatori ar fi costat aproximativ 4 miliarde de euro, exact acei bani dați de către statul român furnizorilor pentru compensarea unei energii scumpe, subliniază Dan Pîrsan.