APCE susține că prosumatorii au creditat furnizorii de energie cu peste 50 milioane de euro, în 2023

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica APCE susține că prosumatorii au creditat furnizorii de energie cu peste 50 milioane de euro, în 2023

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România susține că prosumatorii au creditat gratis și fără dobânda, doar în 2023, furnizorii de energie cu peste 50 milioane de euro.

APCE explică cum au ajuns prosumatorii sa crediteze furnizorii?

“În 2021, conform OUG 143: “prosumatorii au la dispoziție energia injectată pe o perioadă de maxim 24 de luni”.  În urma unei interpretări discutabile a legislației în vigoare, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a impus prosumatorilor o perioadă  obligatorie de 24 de luni pentru a beneficia de contravaloarea energiei injectate în rețea.  Aceasta decizie a generat o “ linie de credit” gratuita in favoare furnizorilor de peste 50 milioane de Euro. Diferența între prețul energiei active la prețul de contract al furnizorilor și energia ce ar urma să fie plătită după 24 – 48 de luni este uriașă.

Potrivit datelor obținute de către Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România de la ANRE, cantitatea totală de energie electrică injectată în rețea de către prosumatori în anii 2022 și 2023 se ridică la aproximativ 660 GWh.  O parte din aceasta  energie a fost vândută de furnizori la prețuri ridicate, de până la de doua sau trei ori mai mari decât prețul de achiziție de la prosumatori, generând un venit substanțial pentru furnizori. Practic, toți furnizorii cu care au avut contract prosumatorii, au vândut mai departe, instantaneu această energie activă, încasând banii lunar de la clienții lor si compensare de la stat”.

În ultimul an, furnizorii de energie au fost sancționați cu amenzi în valoare totală de aproape 100.000 de euro pentru întârzierea sau neemiterea facturilor către prosumatori. Cu toate acestea, cifrele dezvăluie că în practică, furnizorii au continuat intarzierea emiterii facturilor prelungind astfel   „linia de credit” gratuită”.

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (A.P.C.E.) atrage atenția asupra faptului că această practică de „creditare gratuită” trebuie să înceteze, iar legislația în domeniu trebuie revizuită în consecință. În prezent, energia injectată în surplus de către prosumatori și comercializată de către furnizori nu este plătită în luna următoare, așa cum ar trebui, dar este încasată de furnizori de la clienții lor.

Aberația legislativă care favorizează furnizorii de energie prin creditare gratuită cu sume enorme trebuie eliminată prin legislație primară.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *