Apel comun al asociațiilor pentru decizii asumate în sectorul regenerabilelor

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic Apel comun al asociațiilor pentru decizii asumate în sectorul regenerabilelor

Cu riscul de a ne repeta, atragem atenția autorităților că nu mai este timp de așteptat pentru luarea unei decizii normale de salvare a unei industrii împinse voit spre faliment! După al treilea an la rând de păstrare a cotei obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie la un nivel extrem de scăzut, nesustenabil pentru investițiile existente, colapsul este iminent în sectorul regenerabilelor, susțin asociațiile din sectorul regenerabilelor, într-un demers comun.

images

Asociațiile și Patronatele de profil  – RWEA, PATRES, RPIA și ARmHE, organizații care reprezintă industria energiei regenerabile din România, cu o putere instalată de peste 5000 MW și investiții de 8 miliarde de euro, reclamă lipsa de decizii asumate a autorităților cu privire la situația sectorului regenerabilelor, cu repercursiuni grave asupra întregului sector energetic.

Constatăm cu îngrijorare că încă se bate pasul pe loc și, în lipsa unor decizii ferme, dezastrul din sectorul regenerabilelor se adâncește. Suntem conștienți că deciziile nu sunt ușoare, mai ales că trebuie reparat ce s-a stricat în ultimii ani  și nu doar în sectorul nostrum, însă lipsa deciziilor echivalează cu insolvențe, respectiv falimente în masă, care nu mai pot fi evitate, problemele producătorilor de energie din surse regenerabile acutizându-se pe zi ce trece. Adresăm, din nou, o întrebare care ar trebui să fie permanent în atenția autorităților: Își permite România, țară membră a Uniunii Europene, să-și piardă credibilitatea în fața investitorilor, care se uită cu atenție la ce se întâmplă în sectorul regenerabilelor?, s eprecizează în comunicatul de presă comun.

Actuala intervenție comună a Asociațiilor și Patronatelor de profil – vine ca urmare a recentelor luări de poziție ale reprezentanților Ministerului Energiei la conferințele de specialitate. Salutăm, pe această cale, preocuparea și demersurile realizate la nivelul Ministerului Energiei în pregătirea unui proiect de ordonanță de urgență pentru sectorul regenerabilelor, ce  ar urma să vină cu “modificări ce vor readuce un echilibru în piață”. Într-o declarație de ultimă oră, Domnul Victor Grigorescu, Ministrul Energiei, susține însă că “Nu există în acest moment un consens cu privire la măsurile ce trebuiesc adoptate. Companiile, asociațiile din domeniu au interese divergente, iar dezbaterile nu au dus la un consens”.   În vederea clarificării situației, fără intenția de a fi un drept la replică, RWEA, PATRES, RPIA și ARmHE precizează: “Există din partea noastră un interes comun în rezolvarea situației critice din sectorul regenerabilelor și am agreat un set comun de propuneri, pe care l-am prezentat în cadrul întâlnirilor din grupul de lucru. Avem marea rugăminte ca Ministerul Energiei să ia decizia corectă, pentru modificarea cadrului legal în baza propunerilor comune ale industriei E-RES, prezentate în repetate rânduri autorităților, și anume:

  • introducerea obligației de achiziție a tuturor certificatelor verzi emise, în stoc sau amânate de la tranzacționare;
  • extinderea/eliminarea perioadei de valabilitate a certificatelor verzi;
  • impozitarea certificatelor verzi la vânzarea efectivă a acestora, nu la momentul acordării;
  • reintroducerea în piață a certificatelor verzi amânate într-o perioadă de 6 ani, începând cu ianuarie 2018 pentru toate tehnologiile;
  • acordarea certificatelor pentru întreaga producție și nu numai pentru producția notificată;
  • fixarea valorii certificatului verde la actualul nivel minim, respectiv 30 euro/CV indexat cu inflația”.

Asociațiile și Patronatele de profil  – RWEA, PATRES, RPIA și ARmHE au mai transmis recent o Scrisoare Domnului Dacian Cioloș, Prim Ministru și Domnului Victor Grigorescu, Ministrul Energiei, prin care se atrage atenţia asupra situaţiei dramatice în care se află industria energiei regenerabile în România, cu solicitarea de a acţiona cu urgenţă pentru a remedia  şi a reinstitui siguranţa şi încrederea în mediul de afaceri din România.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *