Apel pentru comunități de energie în România. 51 de municipii, orașe, comune și organizații cer reglementări și finanțare dedicată

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Esential Apel pentru comunități de energie în România. 51 de municipii, orașe, comune și organizații cer reglementări și finanțare dedicată

Autoritățile centrale să creeze cadrul de reglementare și să ofere fonduri dedicate pentru comunități de energie, solicită 51 de municipii, orașe, comune și organizații din România, printr-un memorandum.

În ciuda transpunerii în legislația națională a directivelor europene care definesc comunitățile de energie și stabilesc cadrele pentru funcționarea lor, autoritățile române nu au întreprins până în prezent nicio acțiune concretă pentru implementarea acestor prevederi. Absența cadrului legislativ complet și coerent, alături de lipsa accesului la fonduri, împiedică dezvoltarea acestor inițiative esențiale pentru combaterea sărăciei energetice, asigurarea independenței energetice și tranziția către un viitor curat, precizează Andrei Crăciun, campaigner al campaniei dedicate comunităților de energie, Greenpeace România.

În acest context, Greenpeace și alți 50 de semnatari au transmis un Memorandum către Ministerul Energiei, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Se solicită următoarele acțiuni:

  • Crearea unei legislații complete și coerente pentru comunitățile de energie, conform prevederilor Directivelor Europene, pentru a asigura accesul echitabil și proporțional la infrastructură și piețele de energie, precum și proceduri administrative simplificate.
  • Implementarea unor programe de subvenții și granturi destinate înființării și dezvoltării comunităților de energie, atât din fonduri UE, cât și din surse naționale, pentru a asigura sustenabilitatea acestor inițiative pe termen lung.
  • Introducerea unor scheme de suport complementare, cum ar fi scutiri fiscale, asistență tehnică și consultanță, pentru a stimula participarea cetățenilor și a gospodăriilor cu venituri scăzute la proiectele de comunități de energie.
  • Promovarea comunităților de energie prin intermediul unor campanii naționale de informare și conștientizare, și crearea unor puncte unice de contact pentru îndrumarea și sprijinirea celor interesați de astfel de proiecte.

Andrei Crăciun: Inerția autorităților centrale, sancționată la nivel local

Municipii, orașe și comune, indiferent de mărime, împreună cu grupuri de acțiune locală, asociații, grupuri de inițiativă și alte entități din sectorul privat, s-au alăturat demersului pentru a reclama lipsa de interes a autorităților în crearea cadrului favorabil pentru apariția și dezvoltarea comunităților de energie. Zeci de inițiative care au început să prindă contur la nivel local necesită legislație adecvată și acces la finanțare pentru a deveni proiecte concrete de comunități de energie, viabile și sustenabile.

Prin campania inițiată în 2022, Greenpeace a intrat în contact cu cetățeni, primării sau organizații locale care depun deja eforturi pentru a construi comunități de energie. Toți aceștia doresc să obțină o formă de independență energetică sau protecție în fața sărăciei energetice. Eforturile lăudabile de la nivel local contrastează flagrant cu pasivitatea autorităților responsabile cu reglementarea.

În mod ironic, ANRE indică tocmai lipsa de interes din partea cetățenilor în a crea comunități de energie, pentru a-și justifica neîndeplinirea obligațiilor legale (vezi Ordonanța 163/2022):

„Menționăm că ANRE nu a primit sesizări/solicitări de la persoane interesate să dezvolte comunități de energie din surse regenerabile care să indice existența unor bariere nejustificate în reglementările ANRE, ce împiedică realizarea și funcționarea acestora și nici informații care să descrie un mod intenționat de organizare și de desfășurare de către comunități a activităților în sector.” (răspuns oficial al ANRE primit de Greenpeace România pe 8 decembrie 2023).

Ne așteptăm ca cele 51 de semnături de aderare la Memorandumul pentru comunități de energie să demonstreze, fără echivoc, că există un interes puternic pentru acest subiect la nivel local. Autoritățile nu mai pot întârzia implementarea reglementărilor și, în general, crearea unui cadru favorabil pentru comunitățile de energie.

Invităm autoritățile și instituțiile locale, organizațiile, întreprinderile mici și mijlocii, sau grupurile locale de inițiativă să semneze Memorandumul pentru promovarea și susținerea comunităților de energie.

Până la data depunerii, 22 februarie 2024, Memorandumul a fost semnat de: Municipii, orașe și comune: Alba Iulia, Bistrița, Brașov, Câmpulung Argeș, Cugir, Făgăraș, Fălticeni, Galați, Petroșani, Râmnicu Vâlcea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Tulcea, Turceni, Zalău, Sectorul 1 (București),  Buteni, Cârjiți, Crușeț, Pestișu Mic, Râciu, Sântămăria-Orlea, Șendreni, Teliucu Inferior.

Consilii Județene: Consiliul Județean Hunedoara.

Structuri de dezvoltare locală și societate civilă: Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (jud. Dolj), Asociația „Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov”(ABMEE), Asociația Bankwatch România, Asociaţia de Dezvoltare Durabilă „Prut-Dunăre” Galaţi, Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului, Asociația „Centrul de Documentare și Informare Publică”, Asociația „Centrul Român pentru Comunicare Filiala Gorj”, Asociația „Educație după Școală”, Asociația „Gorjul Civic”, Asociația „Orașe Energie în România” (OER), Asociația „Între Vecini”, Asociația Grup de Acțiune Locală „Calafat”, Asociația Grup de Acțiune Locală „Covurlui”, Asociația Grup de Acțiune Locală „Eremia Grigorescu 1863”, Asociația Grup de Acțiune Locală „Țara Hațegului – Ținutul Pădurenilor”, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din Transilvania, Asociația „Pro Natura” Galați, Asociația de Sprijin și Întrajutorare „Solidaritatea”, Coaliția „Valea Jiului Implicată”, Grupul de Inițiativă Locală „Flamingo”, Inițiativa „Brașovul Civic”.

Mediul privat: Cooperativa de Energie, Fondul de Dezvoltare S.C.E.R.L.,Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Galați.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *