Apelul disperat al producătorilor și furnizorilor de energie către Vicepremierul Borc: Decideți urgent situația exceptărilor de la plata de certificate verzi!

Publicat pe Categorii Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Apelul disperat al producătorilor și furnizorilor de energie către Vicepremierul Borc: Decideți urgent situația exceptărilor de la plata de certificate verzi!
  • Ministerul Economiei, între ciocan și nicovală: marii consumatori de energie nu concep să nu fie scutiți cu 1 ianuarie 2015; operatorii din energie, obligați la raportări duble

Sunt onorată să spun că fac parte din rețeaua de prieteni de pe facebook a domnilor miniștri Costin Borc și Victor Grigorescu. Ca ziarist, urmăresc activitatea distinșilor miniștri, precum și declarațiile acestora și nu pot să nu remarc ce activi sunt pe rețelele de socializare, mai ales pe paginile personale de facebook. Am reținut astfel opiniile tranșante ale șefilor de la Economie și Energie în ce privește  situația delicată a unor companii din subordine, am luat notă de inițiativele ambelor ministere: o nouă strategie energetică națională, fond de investiții pentru românii din diaspora,  principii/reguli ce urmează să fie implementate în companiile la care statul este actionar majoritar etc. Constat, cu satisfacție, că ambii miniștri fac o echipă, fiind deciși să lupte cu corupția din companiile statului, pe care să o anihileze cu principii de guvernanță corporativă.

Categoric, temele tranșate de oficialii de la cele două ministere pe facebook , site-urile instituțiilor sau prin comunicări de presă sunt de maximă actualitate  și merită toată atenția autorităților, respectiv mass-media. Sunt însă și alte subiecte la fel de importante pentru participanții la piața energiei, care sunt tabu pentru autorități. Fapt ce mă determină să fac un apel la transparență către Domnul Vicepremier Borc să-și prezinte oficial poziția, pe facebook sau unde dorește, cu privire la aplicarea exceptărilor de la plata de certificate verzi pentru marii consumatori de energie. În lipsa unei decizii care trebuie să vină de la Ministerul Economiei, operatorii de pe piața energiei – producători, furnizori –  se confruntă cu situații delicate, care le afectează afacerile, fiind obligați  la  raportări duble către ANRE!

a6ba21a5f90e456fd765c39da2c3c5d1

Ministerul Economiei, gestionarul schemei de sprijin pentru marii consumatori industriali de energie, întârzie să tranșeze oficial acest subiect. Urmare a interpretării ANRE că exceptările se aplică din momentul emiterii acordurilor,  oficialii ministerului și-au transmis poziția, este adevărat – neoficial, insistând pe varianta considerării acordurilor de exceptare de la data de 01.01.2015.  Ca urmare, reprezentanții ANRE au lăsat în seama Guvernului să tranșeze situația, care însă se bazează pe decizia Ministerului Economiei! Ministerul Energiei nu se bagă în duelul dintre ANRE și Ministerul Economiei și uite așa se învârt autoritățile în cerc, aruncând decizia dintr-o parte în alta, timp în care operatorii din energie nu știu ce și cum să facă cu certificatele verzi.

De ce întârzie Ministerul Economiei să facă lumină cu acest subiect, să ia o decizie atât de necesară operatorilor în piață? Nu este deloc ușor să iei o hotărâre  când te afli între ciocan și nicolavă. Pe de o parte, marii consumatori care nu concept să nu fie scutiți de la plata de certificate verzi cu data de 1 ianuarie 2015. Unde mai pui că ministrul Borc vine de la Lafarge, companie care beneficiază de scutirea de la plata de certificate verzi, de unde doar s-a suspendat din funcție, după cum susțin surse apropiate companiei! De cealată parte, sunt producătorii și furnizorii, care au asaltat ministerul și Guvernul cu adrese, solicitând de urgență luarea unei decizii.  Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER a cerut Ministerul Economiei să vină cu o precizare precizare clară privind momentul aplicării acordurilor de exceptare până la mijlocul lunii februarie (lucru care nu s-a întâmplat!). Altfel,  furnizorii clienţilor, care beneficiază de exceptare, se vor afla în câteva situaţii extrem de nefavorabile acestora: fie achiziţionează un număr mai mare de CV-uri, luând în considerare exceptarea conform comunicatului ANRE (exceptare valabilă de la data emiterii acordului), iar clientul cu acord de exceptare refuză plata surplusului de CV-uri, considerând valabilă comunicarea Ministerului Economiei, care a precizat, într-o informare către presă, că se acordă această exceptare pentru întreg anul 2015; fie achiziţionează CV-uri conform informării clientului exceptat, dar este sancţionat de către ANRE pentru neîndeplinirea cotei obligatorii privind achiziţia de CV-uri, se menționează într-un comunicat de presă transmis de Asociație.

“Este absolut necesară poziția Ministerului Economiei cu privire la momentul aplicării acordurilor de exceptare emise pe parcursul anului 2015, astfel încât furnizorii să poată evita riscurile de reglementare. Avem nevoie de o interpretare clară a legislaţiei, să știm exact de când și cum se aplică acordurile de exceptare”, a afirmat Ion Lungu, Președinte AFEER.

Și reprezentanții producătorilor au transmis adrese la minister, solicitând imperios clarificarea situației pentru a se debloca piața de certificate verzi. În acest moment,  producătorii și furnizorii de energie nu știu ce să facă pentru a îndeplini cota de certificate verzi pentru 2015, iar consumatorii – populația, IMM-urile, dar și cei exceptați –  nu știu cât vor plăti pentru certificatele aferente anului 2015.

La preluarea mandatului, ministrul Borc a dovedit transparență și a decis să publice lista companiilor exceptate de la plata de certificate verzi, ținută la secret de fosta guvernare. Operatorii din energie fac, acum, un apel disperat la domnul ministru să dea dovadă în continuare de transparență și să decidă corect în privința aplicării exceptărilor, în spiritul legii și interesul întregii piețe de energie.

 


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.