Asigurări de la ministrul Energiei: Se plătesc salariile în următoarele 3 luni la CE Hunedoara. Administratorul special a demisionat

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit
Prima Pagina Actual Flux energetic Asigurări de la ministrul Energiei: Se plătesc salariile în următoarele 3 luni la CE Hunedoara. Administratorul special a demisionat

După o serie de discuții cu sindicaliștii de la Complexul Energetic Hunedoara, s-a găsit o soluție pentru plata salariilor pentru următoarele 3 luni.

“Astăzi am avut mai multe discuții aplicate cu reprezentanții sindicatului de la CEH, pentru că ne dorim să rezolvăm problemele minerilor. Totodată, la o rundă de discuții a participat și prim  – ministrul Florin Cîțu pentru a afla care le sunt solicitările.  Nu ne derobăm de responsabilitate și ne dorim ca sănătatea minerilor să nu fie pusă în pericol și să iasă din subteran. Avem soluții, care să rezolve problemele pe termen scurt.  Am adoptat deja Ordonanța de Urgență pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale pentru a putea include și companiile aflate în insolvență, cum este acum cazul celor de la CEH. În seara aceasta se publică în Monitorul Oficial. Facem asta pentru a putea asigura plata salariilor pentru următoarele 3 luni. În paralel, ministerul Muncii a elaborat deja normele metodologice de aplicare ale OUG, urmând să fie aprobate la începutul săptămânii viitoare”,  a anunțat ministrul Virgil Popescu.

Acesta făcut referire și la necesitatea unui plan pe termen lung pentru CEH. Suntem în discuții cu cei de la Comisia Europeană pentru a continua planul de restructurare al CEH. Totodată, prin OUG nr. 200/18.11.2020 pentru modificarea OUG nr. 60/2019, au fost demarate deja discuțiile dintre experți de la ministerul Energiei cu cei de la Consiliul Concurenței, de la Fondul de Mediu, de la ANAF pentru a face reorganizarea CEH, pentru a repune CEH în circuitul economic. Prin Fondul de Modernizare, vom putea face trecerea graduală, de la producția pe cărbune la energie curată. Nu vom lăsa pe nimeni în urmă, pentru că nu ne dorim ca oamenii de acolo să rămână fără surse de venit. Administratorul special al CEH a demisionat, a precizat Popescu.

Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a fost oprită în cursul nopţii de joi spre vineri din lipsă de cărbune. Circa 4.500 de apartamente ale locuitorilor din Deva şi instituţii publice din oraş nu mai primesc agent termic.

 “Complexul Energetic Hunedoara şi-a oprit atât producţia de cărbune, cât şi pe cea de energie. Termocentrala Mintia a fost oprită la ora 1 şi 10 minute. Guvernul trebuie să vină cu soluţii sau să plece acasă”, a informat preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc, potrivit Agerpres. Peste o sută de angajaţi ai termocentralei protestează, nemulţumiţi de faptul că se întârzie plata salariilor.

 Minerii de la Lupeni îl cer în subteran pe Virgil Popescu, ministrul Energiei, cei de la Livezeni vor ca în subteran să ajungă și ministrul Muncii, Raluca Turcan, scrie presa locală. Potrivit Agerpres, este pentru a patra oară, în ultimele şase luni, când termocentrala Mintia nu funcţionează deoarece nu are combustibil, ultima oprire fiind consemnată pe 9 februarie, când instalaţiile au fost oprite pentru mai bine de 24 de ore din cauză că nu a fost cărbune în depozite. În termocentrală lucrează 700 de angajaţi.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *