Asociația pentru Combustibili Sustenabili acționează pentru accelerarea adoptării hidrogenului verde în sectoarele economice

Publicat pe Categorii Esential, Flux energetic
Prima Pagina Actual Esential Asociația pentru Combustibili Sustenabili acționează pentru accelerarea adoptării hidrogenului verde în sectoarele economice
  • Se analizează potențialul de dezvoltare regională prin ecosisteme tip parcuri de hidrogen

Asociația pentru Combustibili Sustenabili (ACS) anunță lansarea unei inițiative pentru a accelera adoptarea hidrogenului verde în sectoarele economice cheie ale României, marcând un pas major către o economie sustenabilă și cu emisii reduse de carbon.

Programul este susținut de Linde Gaz Romania, membru Linde plc., unul dintre liderii globali în tehnologia gazelor.

Inițiativa urmărește să pună la dispoziția mediului economic informații și bune practici pentru tranziția către o industrie sustenabilă și să faciliteze o colaborare mai strânsă între mediul privat și public, conducând la formarea de consorții sustenabile care să promoveze inovarea și adoptarea tehnologiilor prietenoase cu mediul.

Sursă foto: ACS facebook

În acest sens, ACS desfășoară o analiză detaliată a potențialului de dezvoltare regională prin ecosisteme tip parcuri de hidrogen (Hydrogen Valleys), care pot fi mai mult decât hub-uri de producție, devenind centre de inovare și creștere economică regională.

Vlad Stoicescu, președintele ACS, precizează: “Hidrogenul verde poate poate ajuta România să atragă finanțări și investiții, fiind un sprijin și nu o piedică pentru industrie. Dispunem de toate avantajele naturale pentru a fi jucător cheie în domeniu. Principala provocare pentru aplicațiile industriale este abordarea segmentată la nivel administrativ și comportamentul izolat, național și regional. Soluția este o activitate economică inițiată de companii, care va depăși barierele naționale și regionale”.

Printre avantajele României pe piața de hidrogen verde se numără: resursa umană, poziția geografică, resursele naturale și infrastructura aflată în dezvoltare. Implementarea proiectelor industriale sustenabile beneficiază de soluții de finanțare variate, inclusiv fonduri europene și naționale, obligațiuni verzi, contractele PPA (Power Purchase Agreement), etc.

Alexandru Bădescu, Head of On-Site Supply, Linde Gaz România, a afirmat: “Tranziția către o industrie sustenabilă este un drum lung, cu multe provocări iar toți actorii implicați trebuie să se angajeze în contribuția lor pentru ca România să-și valorifice atuurile și să profite de agenda europeană, construind astfel o industrie și o economie competitive pe termen lung. Susținem demersul ACS și contribuim cu experiența de peste 100 de ani a companiei Linde, care este unul dintre liderii globali în producția de gaze industriale, inclusiv hidrogen verde, precum și în aplicații ale acestora”.

În prezent Linde a realizat și dezvoltă ample proiecte de decarbonare industrială și hidrogen verde în Europa, SUA si Orientul Mijlociu.

Asociația pentru Combustibili Sustenabili (ACS) este o inițiativă est-europeană pentru adaptarea investițiilor străine directe la mediul local și facilitarea colaborării dintre companii pentru atingerea unor obiective specifice într-un mediu juridic și de reglementare bine definit. ACS asistă, de asemenea, sistemul public pentru a oferi instrumente necesare dezvoltării mediului de business pe baza unor strategii de succes pe termen mediu și lung.

Unul dintre proiectele cheie ACS în România a fost contributia la efortul interinstituțional de a dezvolta Strategia Națională pentru Hidrogen. Cu această ocazie, ACS a evidențiat beneficiile acestui gaz, văzut ca un catalizator pentru cea de-a patra revoluție industrială. ACS este implicată în promovarea oricărei surse de energie sustenabilă pentru industriile de producție și servicii, cu implicare în special în ce privește infrastructura sustenabilă, construcții, transport și logistică.

În România, Linde este unul dintre cei mai importanți producători industriali, cu o gamă largă de gaze industriale, alimentare, tehnice, speciale și medicinale, printre care oxigen, azot, argon hidrogen, dioxid de carbon, acetilenă, heliu, gaze de protecție la sudare, gaze de înaltă puritate, amestecuri de gaze și refrigerenți. Gazele oferite sunt disponibile în diverse forme de livrare, în funcție de volumele necesare clientului, de la gaze îmbuteliate, lichefiate, până la sisteme de producție on-site.

Având sediul administrativ în Timișoara, compania operează la nivel local mai multe unități de separare a aerului în Galați, Râmnicu Vâlcea și Oțelu Roșu, fabrici de acetilenă la Timișoara și Galați și instalații de producere sau îmbuteliere a hidrogenului la Galați, Brazi, Buzău, Târgoviște și Râmnicu Vâlcea. La acestea se adaugă stații de îmbuteliere gaze din aer, acetilenă și dioxid de carbon la Timișoara, Cluj București și Galați. Linde Gaz România are peste 60 de parteneri locali de distribuție.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *