Ministerul Energiei cere Guvernului să aprobe, în regim de urgență, Programul «Urban Up» privind finanţarea asociațiilor de proprietari din cadrul condominiilor din România, în vederea instalării sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată de minim 10 kWp, precum şi pentru achiziţionarea de instalaţii de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu o capacitate de minim 50% din puterea instalată a sistemului de panouri fotovoltaice. Scopul este să se utileze pentru consumul propriu.
Un proiect de OUG este pus în consultare publică pe site-ul Ministerului Energiei.

Foto: PPC Energie a pus în funcțiune pe un bloc de locuințe din sectorul 6 din București o soluție integrată de producție de energie electrică cu panouri fotovoltaice și stocare în baterii
Asociațiile de proprietari din condominii vor beneficia de cheltuieli mai mici aferente consumului de energie electrică, ceea ce reprezintă un sprijin important, în principal, pentru consumatorii vulnerabili, precizează Ministerul Energiei. Energia produsă local este mult mai ieftină decât cea achiziționată din rețea. Locatarii pot să-și reducă semnificativ facturile, beneficiind de fonduri suplimentare pentru alte investiții în cadrul asociației de proprietari, se prezintă în nota de fundamentare a proiectului de OUG.
Ministerul Energiei va încheia cu beneficiarii contracte de finanțare multianuale, pe o perioadă de maximum 5 ani, în limita creditelor de angajament aprobate anual cu această destinație, fără eșalonarea anuală a creditelor bugetare, care se înscriu cumulat pentru toată perioada de finanțare.
Suma necesară implementării programului “Urban Up”, este de minim 100 milioane lei și maxim 158 milioane lei, în limita creditelor de angajament aprobate în bugetul Ministerului Energiei.
PPC Energie a pus în funcțiune pe un bloc de locuințe din sectorul 6 din București o soluție integrată de producție de energie electrică cu panouri fotovoltaice și stocare în baterii. Se testează, în cadrul unui proiect pilot desfășurat împreună cu Ministerul Energiei, funcționarea în condiții reale a unei astfel de instalații într-un tip comunitate urbană frecvent întâlnită în România.
“Scopul nostru este de a oferi tuturor consumatorilor de energie electrică din țara noastră posibilitatea de a se bucura de energia regenerabilă, produsă atât la casă, cât și la bloc. Asta va însemna facturi mai mici și un mediu mai curat. Începem testarea unui concept care să ne ajute să creăm legislația pentru comunitățile de energie, următorul nostru obiectiv. Vom urmări datele înregistrate în acest program pilot, le vom analiza, vom crea modele și apoi vom transpune legislativ concluziile. Este o abordare nouă, am decis să nu preluăm legi făcute pentru alții și care să nu poată fi aplicate, ci să creăm legi coerente, adaptate pe realitatea și specificul țării noastre.
Blocurile din București și alte orașe mari ale țării reprezintă o resursă neexploatată în ceea ce privește producția de energie. Acoperișurile acestor clădiri pot fi transformate în platforme de producție energetică prin instalarea panourilor fotovoltaice. Folosind energia solară, prin crearea comunităților de energie, locatarii pot acoperi o parte semnificativă a consumului lor de energie electrică pentru locuințe, spații comune (lifturi, iluminat pe scări) sau chiar pentru infrastructura publică din cartier.
Am lansat în dezbatere publică programul “Urban Up”, prin care ne dorim să punem la dispoziția asociațiilor de proprietari 150 de milioane de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice și baterii de stocare. Energia produsă local este mult mai ieftină decât cea achiziționată din rețea. Vrem să ajutăm și oamenii de la bloc să-și reducă facturile”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.