Atenție furnizori! Ministrul Energiei anunță: ANPC poate să dea acum amenzi și de 200.000 de lei, dar ANRE are sancțiuni prevăzute de până la 400.000 lei

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Furnizare / Distributie / Transport
Prima Pagina Actual Flux energetic Atenție furnizori! Ministrul Energiei anunță: ANPC poate să dea acum amenzi și de 200.000 de lei, dar ANRE are sancțiuni prevăzute de până la 400.000 lei

Cresc considerabil amenzile pentru furnizorii care încalcă legea. ANPC poate să dea acum amenzi și de 200.000 de lei, dar ANRE are sancțiuni prevăzute până la 400.000 lei, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după ședința de guvern în care s-au aprobat OUG privind noi măsuri  de sprijin în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale. Ordonanța prevede amenzi de până la 200.000 de lei  în cazul furnizorilor care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale.

ANPC are acum posibilitatea să facă verificările pe text de lege specializat și să poată aplica amenzi de până la 200.000 lei pentru încălcarea prevederilor acestei legi, practic pentru neaplicarea plafoanelor și a compensărilor prin lege, a  spus ministrul Popescu.

Potrivit OUG aprobată de Guvern, scade plafonul de la 1 leu pe kW la 80 de bani pe kW.  „Astăzi am apobat OUG prin care, începând cu data de 1 februarie, se fac anumite modificări, în ajutorul oamenilor. Pentru toţi consumatorii casnici, scade plafonul de la 1 leu/kWh, la 80 de bani/kWh pentru energie electrică şi de la 37 de bani/kWh la 31 de bani/kWh, indiferent cât consumă. Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti cel mult 0,68 lei/kWh pentru energie electrică și 0,22 lei/kWh pentru gaze naturale cu toate taxele incluse. În plus, față de categoriile care erau înainte în lege – spitale, școli, grădinițe, universități, ONG-uri – am lărgit această schemă pentru aproape toți consumatorii non-casnici, cu excepția marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de OUG 81 pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană”, a declarat Virgil Popescu.

Noile măsuri de compensare și plafonare a facturilor la energie nu se aplică retroactiv, sunt valabile pentru lunile februarie și martie. „Eu mi-aș fi dorit și tot am anunțat ca această ordonanță, dacă am putea s-o aplicăm și pe noiembrie și pe decembrie. Astăzi am mai întrebat odată în ședința de guvern. A fost un răspuns foarte clar al Ministerului Justiției: nu putem s-o facem retroactiv. Dacă s-ar putea, credeți-mă că toți am fi făcut acest lucru”, a afirmat ministrul Popescu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.