Autoritățile conștientizează că regenerabilii mici mai pot rezista câteva luni, maxim până la sfârşitul acestui an. Iulian Iancu a prezentat vulnerabilităţile legislației

Publicat pe Categorii Energie, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Autoritățile conștientizează că regenerabilii mici mai pot rezista câteva luni, maxim până la sfârşitul acestui an. Iulian Iancu a prezentat vulnerabilităţile legislației

Președintele Comisiei de industrii și Servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, a prezentat, în cadrul unei conferințe de specialitate, vulnerabilitățile ordonanței de urgență dedicate sectorului regenerabilelor. “Din fericire, legea care poate să ofere o şansă a stabilităţii se află pe masa Comisiei. Care sunt vulnerabilităţile astăzi? Numărul mare de certificate verzi nevalorificat, preţul la care în continuare se comercializează energia din surse regenerabile, lipsa de susţinere pentru stocare, imperativul stocării pentru investitorul în regenerabil, vulnerabilitatea privind comportamentul şi relaţia între investitor, distribuitor, transportator şi autorităţi locale. De asemenea, dificultăţile reale în tranzacţionare în piaţa de energie ca urmare a modificării legislaţiei secundare şi a unui anumit tip de comportament în zona operării în piaţă. Toate aceste vulnerabilităţi au creat o zonă de risc maxim pentru investitorii mici, în special, care mai au ca şi grad de suportabilitate câteva luni sau maxim sfârşitul acestui an”, a afirmat Iulian Iancu, la workshop-ul ”Perspective și cerințe pentru noile planuri de acțiune privind energia regenerabilă în România”, la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.

Sursă foto: pagina de facebook PATRES

Organizat de Forumul interparlamentar pentru energie regenerabilă şi eficienţă energetică – EUFORES împreună cu Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Comisia economică, industrii şi servicii și Comisia pentru transporturi şi energie din Senat, workshop-ul s-a concentrat pe impactul modificărilor legislative privind promovarea surselor regenerabile de energie care afectează mediul investițional, precum și proiectele aflate deja în diverse faze de implementare în plan european și, în special, în România.

Prezent recent la Ziua Energiei Brașov, președintele Comisiei parlamentare de specialitate a transmis următorul mesaj investitorilor din sectorul regenerabilelor: ”Avem pe masă legea energiei regenerabile, dar n-am vrut să-i dăm drumul până când nu o discutăm împreună”. El a dat asigurări că vor fi corectate erorile generate de modificările legislaţiei privind energia regenerabilă din ultimii 10 ani: 5 OUG-uri şi un HG… Variantă finală a actului normativ ce modifică OUG 24 va fi gata peste maximum două săptămâni, a spus Iancu.

“Eufores, cea mai activă organizație de promovare a surselor regenerabile de energie, condusă de Claude Turmes și Jan Geiss, se află astăzi (22 martie –n.r.) în Parlamentul României. Împreună vom analiza oportunitățile reducerii costurilor de capital și de facilități, pentru a valorifica oportunitățile pe care le are țara noastră în atragerea investițiilor în domeniul producerii energiei electrice din surse regenerabile”, a scris Iulian Iancu pe pagina sa de facebook.

El a evidențiat că Legea energiei regenerabile a atras investiţii din afara bugetului de stat de 8 miliarde de euro, dar modificarea acesteia a impactat rezultatele financiar – bancare ale investitorilor şi a generat neîncredere. “Nu vom putea continua în acest fel pentru că România şi-a asumat modificarea ţintei de energie produsă din surse regenerabile, de la 24%, la 35%, iar aceasta presupune atragerea de investiţii în domeniu”,  a precizat Iancu, citat de Agerpres.

Reprezentanții PATRES, organizația care reprezintă interesele producătorilor mici și mijlocii și nu numai,  au participat la dezbaterile workshop-ului. PrimVicepreședintele PATRES, Martin Moise a susținut o prezentare cu tema “O perspectivă europeană asupra pieței românești a energiei: Regenerabile și eficiența energetică ca o strategie pentru locuri de muncă, creștere și incluziune socială”.

La workshop au fost prezenți reprezentanți ai comisiilor parlamentare sus-menționate, experți în domeniul energiei membrii ai EUFORES, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Ministerului Energiei, Ministerului Economiei, ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, precum și asociaţii industriale.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *