Avertisment! Stoparea investiţiilor în perimetrele de gaze din Marea Neagră va afecta reputaţia ţării

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Avertisment! Stoparea investiţiilor în perimetrele de gaze din Marea Neagră va afecta reputaţia ţării

“Stoparea investiţiilor în perimetrele de gaze din Marea Neagră va afecta reputaţia ţării”,  a avertizat Radu Dudău, director al organizaţiei Energy Policy Group (EPG), în cadrul unei dezbateri pe tema gazelor offshore, citat de Agerpres. Acesta a făcut referire la costuri reputaţionale foarte mari, dar şi costuri care vor rezulta din acţiunile de arbitraj înaintate de companiile petroliere, dacă acestea vor stopa investiţiile în perimetrele de gaze concesionate în Marea Neagră.

“Să ne uităm la reversul medaliei, ce se întâmplă dacă statul nu oferă un deal acceptabil, pentru că investitorii vor dori să aibă condiţii acceptabile, deductibilităţi – noua lege va trebui să acopere toate investiţiile făcute de la început pentru ca noul deal fiscal să fie acceptat, este de neînchipuit că ar fi acceptaţi noii termeni în alte condiţii. Dacă în cele din urmă deal-ul nu se mai face, costurile reputaţionale vor fi foarte mari pentru România şi vor fi şi costuri care vor rezulta din arbitraj. Dacă, aşa cum cred eu, deal-ul se va realiza totuşi, statul român va câştiga nişte bani importanţi, aceasta, repet, dacă va oferi deductibilităţile cerute de companii”, a afirmat Radu Dudă, citat de Agerpres.

La începutul lunii august, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *