“Sunt importanţi paşii pe care România îi face astfel încât să asigure stabilitate, predictibilitate pentru investiţii, pentru că acest aspect va contribui la atragerea firmelor americane. Atractivitatea depinde de mai multe criterii care sunt luate în considerare atunci când firmele realizează procesul decizional intern, ca să hotărască unde alocă fondurile de capital, evident limitate, pe care le au pentru diverse proiecte. Având în vedere că firmele îşi bazează deciziile investiţionale pe planuri de investiţii pe termen lung, ceea ce face România pentru a asigura predictibilitate şi stabilitate pe termen lung va contribui la nivelul său de atractivitate pentru astfel de proiecte de investiţii”, a declarat a declarat Kara Aylward, consilier economic al Ambasadei SUA la București pentru Ziua de Constanța.
Potrivit acesteia, România este norocoasă în sensul că are o dependenţă redusă de importurile de gaze naturale. “Totuşi, se înregistrează un declin al producţiei interne de gaze naturale. Dacă explorările offshore au succes, România va reuşi să contrabalanseze declinul natural al producţiei onshore şi, de asemenea, ar putea contribui la securitatea energetică regională, ceea ce constituie unul dintre obiectivele pe termen lung ale României”, susține consilierul economic al Ambasadei SUA la București.
România poate să îşi îmbunătăţească diversificarea surselor de energie, inclusiv prin ameliorarea climatului investiţional. Dacă realizează acele schimbări necesare, va contribui la un climat investiţional pe termen lung, care să fie potenţial atractiv pentru investiţii în domeniul ţiţeiului şi gazelor naturale, consideră Kara Aylward. Din această perspectivă, este în interesul României să aibă consultări cu actorii din sector, cu investitorii, atunci când realizează, de exemplu, modificarea cadrului fiscal aplicabil domeniului de petrol şi gaze, susține aceasta pentru Ziua de Constanța.
România a fost o bază atrăgătoare în regiune pentru firmele americane pe durata ultimilor 20 de ani. Se pot exemplifica investiţiile făcute de Hewlett-Packard, IBM, Oracle, Honeywell, Ford, Procter & Gamble, Cargill, Exxon.
În domeniul petrolului şi gazelor, sunt şase, şapte firme care sunt implicate în explorare şi producţie. Cel de-al treilea producător de gaze naturale ca dimensiune al României este America, spune consilierul Ambasadei.
Puteți citi interviul integral pe Ziua de Constanța