- Sechestru asigurator și poprirea conturilor, urmează faliment la două parcuri solare, membre PATRES
Asociațiile din sectorul regenerabilelor, într-un demers comun (cu speranța că așa se vor face mai bine auziți), au tras – în mod repetat – semnale de alarmă cu privire la lipsa măsurilor care vor conduce la falimente în masă în rândul investitorilor. Iată că, din păcate, previziunile asociațiilor se adeveresc: aflați într-o situație critică, mulți dintre investitorii în energie din surse regenerabile sunt nevoiți să își retragă centralele din exploatare.
“Azi, în cazul a două parcuri solare, membre Patres România (Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile), a fost instituită măsura sechestrului asigurator pentru neplata datoriilor și poprirea conturilor, ce vor avea ca efect retragerea centralelor din exploatare într-o lună, maxim două… Cele două măsuri vor duce la un blocaj al activității în lipsa posibilității efectuării plăților curente pentru pază, dispecerat, consum energie, internet, dezechilibre, taxe ANRE, OPCOM, etc. Cu zeci de mii de certificate verzi în stoc nevândute, cele două centrale se îndreaptă cu pași repezi spre falimentul prevăzut încă de acum doi ani de PATRES”, potrivit unui anunț al organizației patronale. Astfel, se pierd investiții de peste 30 de milioane de EURO.
Rezultatul politicilor fără cap ale statului din ultimii ani începe să se vadă și nu face deloc cinste politicienilor și guvernanților care în mod absolut populist au pus pe butuci o industrie în care în perioada de criza s-au investit aproape 8 miliarde de euro, susțin cu tristețe reprezentanții PATRES.
Potrivit acestora, dacă se continuă retragerea centralelor din exploatare, România nu va mai reuși să-și atingă cota obligatorie pentru 2020 și, în final, nimeni nu va câștiga din această situație. “Azi, economia realizată în prețul energiei de către energia regenerabilă este mai mare față de contribuția pentru certificate verzi. Ne întrebăm în consecință, din nou cu maximă îngrijorare: Cine dorește și cine câștigă din falimentul regenerabilelor? România și cetățenii ei, cu siguranță nu!”, susțin reprezentanții PATRES.
Martin Moise, PATRES: Pentru cele aproape 8 milioane de certificate în exces, producătorii datorează statului impozit de 160 milioane lei, în timp ce lor le lipsește peste 1 miliard lei din cash flow
Potrivit datelor OPCOM, aferent producției din anul 2016 (lunile ianuarie – mai) s-au emis în total 6,245,312 certificate verzi. (pentru iunie, certificatele se vor emite în cursul lunii iulie). Până la acest moment, pe piața centralizată a certificatelor verzi s-au tranzacționat 7,582 certificate… În aceeași perioadă, stocul la zi (certificate disponibile neacoperite de cotă) este de 7,952,258 CV reprezentând o valoare de peste 1 miliard de lei.
“Întrucât ANRE a propus pentru anul viitor o cota chiar mai mică (8.3%) față de cea pentru 2016 (12.15%), acest stoc va crește extrem de mult. De altfel, ANRE confirmă că doar 50% din certificatele ce vor fi emise anul viitor sunt acoperite de cotă, iar dacă adaugăm și cele existente deja procentul scade în jurul valorii de 30%”, afirmă Martin Moise, Prim Vicepreședinte PATRES, subliniind faptul că certificatele verzi au devenit hârtii fără valoare, deși paradoxal ele sunt impozitate la acordare. Pentru cele aproape 8 milioane de certificate în exces, producătorii datorează statului impozit de 160 milioane lei, în timp ce lor le lipsește peste 1 miliard lei din cash flow, precizează Moise.
De fapt, propriu-zis investitiile nu se pierd, iar centralele vor fi retrase din exploatare doar pentru un (scurt) timp.
Firmele respective vor da faliment, activele vor fi scoase la vanzare, iar „cineva” la va cumpara pentru o fractiune din valoarea investitiei. Scapat prin acest mecanism de grija rambursarii imprumuturilor, noul investitor va fi pus mana pe o mina de aur, pentru ca centralele fotovoltaice au costuri de operare extrem de scazute.
Nu stiu daca in cazul autoritatilor romane e vorba de actiune deliberata sau doar de prostie si indolenta, dar toata povestea aduce izbitor a expropriere si ne va aduce – noua, ca supusi ai statului roman – mari necazuri.