- Se solicită impetuos realizarea de urgență a modificărilor la legea 220/2008 prin emiterea unei ordonanțe de urgentă prin care, începând din 2017, toate certificatele verzi, inclusiv cele amânate, să fie valorificate, ca singura măsură care poate salva industria de la faliment
Asociațiile din sectorul regenerabilelor au transmis o Scrisoare Deschisă Primului Ministru Dacian Cioloș prin care îi solicită o întâlnire pentru a explica mai bine situația dezastruoasă din domeniul energiei regenerabile și acele măsuri care se impun a fi luate pentru a evita falimentul masiv al industriei. Noi solicităm Statului Român un cadru legislativ predictibil și condiții de piață adecvate pentru a ne putea desfășura activitatea, a ne recupera investițiile și pentru a demonstra că Romania este o țară europeană matură din punct de vedere al mediului investițional și al problemelor climatice, se precizează în Scrisoarea Deschisă.
Industria energiei regenerabile, reprezentată de cele trei asociații semnatare ale scrisorii – RWEA, PATRES și RPIA, face un apel disperat la coerență și responsabilitate și solicită impetuos premierului Cioloș realizarea de urgență a modificărilor necesare la legea 220/2008 prin emiterea unei ordonanțe de urgentă prin care începând din 2017 toate certificatele verzi, inclusiv cele amânate, să fie valorificate, ca singura măsură care poate salva industria de la faliment.
De asemenea, se solicită fixarea prețului certificatului verde la valoarea minima legală și reintroducerea certificatelor amânate într-o perioadă de timp mai lungă, pentru protejarea consumatorilor finali față de o creștere abruptă a impactului certificatelor verzi în factura de electricitate.
În Scrisoare se precizează că industria energiei regenerabile a luat cunoștință, cu consternare și îngrijorare față de viitorul energiei regenerabile în Romania, de propunerea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE de stabilire a unei cote obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie (E-SRE) care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2017 la nivelul de 8,3% din consumul brut de energie.
Potrivit reprezentanților sectorului regenerabilelor, modul de calcul al cotei anuale obligatorii de energie regenerabilă nu este nici funcțional, nici coerent. Valoarea cotei propusă de ANRE de 8.3% pentru 2017, sub nivelul celei din 2016 și mult sub nivelul cotei de 18% prevăzută în legea 220 pentru anul 2017, lege în baza căreia s-au făcut investițiile în sectorul regenerabilelor reprezintă dovada clară că actualele reglementări nu sunt funcționale. Totodată, se atrage atenția că, așa cum și ANRE menționează în calculele care fundamentează cota de 8.3% propusă, mai puțin de 50% din certificatele verzi emise în 2017 vor putea fi valorificate, iar dacă se ține cont și de excedentul existent deja în piață de aproximativ 6.5 milioane certificate, acest procent scade la cca 30%.
Reprezentanții asociațiilor de profil își manifestă indignarea față de “propunerea alternativă“ a ANRE, de a fixa cota obligatorie de energie regenerabilă la nivelul de 12,3%, care ar conduce la o continuare de facto a politicii instituită prin OUG57/2013 de amânare a unei părţi a veniturilor din certificate verzi. „Pe lângă faptul că această propunere denotă lipsa analizelor de impact în luarea deciziilor, este încă o dovadă că singurele soluții găsite constau în reduceri succesive de venit din partea producătorilor. Este de neînțeles și de neacceptat cum se poate reglementa un deficit de cerere pe piața certificatelor verzi, deficit care deja azi este uriaș (peste 6.5 milioane certificate verzi care nu au cumpărător azi în piață), fără a se ține cont de reducerea reală a prețului en-gros al energiei din ultimii 3 ani, care în mare parte se datorează aportului energiei regenerabile așa cum și ANRE recunoaște în rapoartele sale anuale”, se afirmă în Scrisoarea adresată premierului Cioloș.
Asociațiile din sectorul regenerabilelor avertizează că „recenta propunere a ANRE de instituire a unei cote de 8.3% în anul 2017 va reprezenta lovitura de grație dată producătorilor de energie din surse regenerabile care se văd azi puși în fața unui faliment sigur, care va genera acțiuni în instanță împotriva statului Român pentru recuperarea prejudiciilor cât și retragerea capacităților din producție cu consecințele de rigoare asupra îndeplinirii țintelor asumate de România pentru anul 2020. Nici propunerea alternativă nu va salva industria, chiar din contra prin amânarea în continuare a emiterii de certificate verzi dublată de lipsa cererii, efectul este același și anume falimentul masiv al industriei care va avea consecințe grave în economie prin pierderea de venituri la bugetul de stat, pierderea de locuri de muncă și mai ales prin creșterea prețului energiei electrice si pierderea statutului de țară exportatoare de energie”.
În Parlament se propune o nouă schemă de suport pentru energia provenită din biomasă, biogaz și geotermie. Potrivit asociațiilor de profil, o asemenea schemă este propusă fără realizarea unei analize de costuri si beneficii pentru a se vedea impactul pozitiv sau negativ al acesteia, și înainte de a se definitiva strategia națională care să definească mixul energetic pe care Romania și-l dorește în orizontul anului 2030. Nu în ultimul rând , această schemă este propusă în contextul în care autoritățile clamează că Romania deja și-a atins țintele asumate pentru anul 2020, motiv invocat mereu de autorități pentru implementarea măsurilor ostile actualilor producători din sectorul regenerabilelor. Nu înțelegem cum actualele investiții sunt falimentate prin masurile ostile succesive din ultimii 3 ani iar noi investitori sunt ademeniți în continuare în domeniul energiei regenerabile din Romania. Acest mod de a face politici incoerente este nesustenabil și el va avea drept consecință pierderea definitivă a încrederii investitorilor în România, avertizează asociațiile de profil, într-un demers comun.
Pai da… Deci consecinta va fi cresterea preturilor energiei electrice. Deci ii vom spune bizonului ca e foarte bine ca nu mai platesc 40 lei/MWh regenerabililor, chiar daca per total ii costa energia 50 lei/MWh in plus. Deci vor intra lejer in piata si Oltenia si poate chiar si Hunedoara. Deci e de bine. Deci toti astialalti vor da faliment, deci iar e bine.
Simplu, nu?