Se face lumină la Complexul Energetic Oltenia?! Vizita de lucru pe durata a două zile a ministrului Energiei, Andrei Gerea, însoțit de secretarul de stat – Bogdan Badea pare să fi liniștit spiritele la CE Oltenia. Cel puțin pentru o perioadă de timp, în care directorul general Laurențiu Ciurel și-a asumat responsabilități, având teme de făcut. Situația companiei, care nu este așa de bună cum lasă să vadă conducerea companiei, a fost luată la puricat, la finele săptămânii trecute, de management, sindicate, consiliul de supraveghere și conducerea ministerului.
Ciurel: Băncilor le-a revenit încrederea în CE Oltenia
Ministrul Gerea i-a zis “ moment de bilanț”, întâlnirii care a fost de fapt o analiză la rece a situației companiei, care a finalizat o etapă de restructurare, cu plecarea a circa 3.000 de angajați. Șeful CE Oltenia susține că a fost depășit momentul dificil din punct de vedere al lichidităților și că băncilor le-a revenit încrederea în companie.”Banii pe care îi câștigăm acum din vânzarea de energie au ca destinație investițiile. Vreau să vă anunț că nu avem nici restanțe la bănci, așa cum s-a vehiulat, nici datorii către bugetul de stat. Avem o producție record în această vară și vom avea bani să cumpărăm cerificate cel puțin pentru următoarele șapte luni. De asemenea, băncilor le-a revenit încrederea în CEO”, a precizat Ciurel.
Gerea: Vânzarea a 15% din acțiunile companiei numai dacă se va obține un preț bun
Ce trebuie să facă CE Oltenia în continuare? Fabrica de brichetare a cărbunelui, un parc fotovoltaic, definitivare plan de exproprieri și realizare investiții, analize pe legislație – care să fie favorabilă CE Oltenia, a sintetizat ministrul Gerea, subliniind importanța energiei produse pe bază de carbune ca element de siguranță națională. “Vânzarea a 15% din acțiunile CEO se va face numai în condițiile în care va fi obținut un preț bun pentru acest pachet minoritar, banii urmând să fie investiți în retehnologizarea companiei”, a declarat ministrul Energiei.
El speră că prioritățile CE Oltenia vor fi analizate la ședința de Guvern din luna august.
Fabrica de brichetare a cărbunelui la Cătunele este una dintre investițiile CE Oltenia ce trebuia să devină funcțională din primăvarea acestui an, însă lucrările nu au fost demarate chiar dacă sunt investiții prevăzute în bugetul companiei pentru aceasta.
Potrivit autorităților locale, CE Oltenia a obţinut avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj şi autorizaţia de construcţie de la Primăria Cătunele pentru construirea fabricii. Aceasta va fi amenajată în fostul sediu al minei Lupoaia, din Cătunele.
Construcția unui parc fotovoltaic în apropierea carierei Rovinari este un proiect care s-a dorit a fi finalizat în 2014. „Avem depozite de cenuşă care se întind pe sute de hectare şi am putea folosi aceste terenuri pentru parcuri fotovoltaice”, spunea directorul general Laurențiu Ciurel. Câștigul pentru companie prin construirea acestui parc este dublu: se produce energie și, totodată va beneficia de certificate verzi pe care este nevoită să le cumpere.
Referitor la vânzarea unui pachet minoritar de acțiuni, Gerea a subliniat că se va face când se va găsi pe piață un preț bun pentru acești 15%. “Nici nu se pune problema unei privatizări majoritare! Actualul Guvern nu va lua această decizie…. Deocamdată, nu există nicio astfel de decizie, nici măcar timpul necesar pentru o astfel de privatizare nu este nici anul acesta, nici anul viitor, deci nu vorbim despre o privatizare majoritară”, a precizat ministrul Energiei.
Badea: Singura șansă e capitalizarea și realizarea de investiții!
Proaspăt întors de la Bruxelles, de la discuții cu Comisia Europeană, Bogdan Badea – secretar de stat MEIMMMA a ținut să transmită următorul mesaj: ”E important să înțelegem contextul în care ne mișcăm. Europa lucrează la proiecte care vizează uniunea energetică, are linii directoare mari și acum stabilește priorități. Dacă noi, ca țară, ne stabilim acum propriile obiective, vom fi avantajați și ne vom putea negocia poziția și interesele cu mai multă forță atunci când va fi cazul. Am vut multe discuții la CE, vrem să fim pregătiți când vine valul, iar acest val va însemna în sectorul producerii de energie electrică pe bază de cărbune retragerea unui număr de certificate gratuite din cele alocate în prezent. La CEO trebuie făcute eficientizări pentru că trebuie să fiți pregătiți. Trebuie să porniți din vreme pentru că vă va lua un an, doi, pentru a implementa un plan de restructurare. Aveți nevoie de consultanți serioși care să vă spună clar cum stați și care este situația reală, pentru că e important să aveți o traiectorie corect stabilită astfel încât să vorbim de CEO și peste 10 și peste 20 de ani.În ceea ce privește privatizarea, ideea de a face IPO, așa cum ne dorim și pentru CEO, trebuie să aibă în vedere investițiile viitoare. Singura șansă e capitalizarea și realizarea de investiții!”.