Investitorii așteaptă de la autorități să afle care este puterea cu adevărat disponibilă și utilizabilă în sistemul energetic național.
„În România asistăm la o perioadă de așteptare. Pe de o parte, proprietarii de active de generare a electricității din surse regenerabile își recalculează fluxul de numerar pe baza percepției impactului recentelor schimbări legislative cu efecte în schema de sprijin pentru capacitățile existente. În mod sigur, tranzacțiile în acest subsector în România nu se desfășoară cu prime forward față de evaluările bazate pe prognoza de fluxuri de numerar. Pe de altă parte, investitorii așteaptă o clarificare a puterii cu adevărat disponibile și utilizabile în sistemul energetic național pe termen lung”, afirmă Valeriu Binig, Partener asistență în afaceri, EY România, într-un comunicat, scrie Agerpres.
Potrivit acestuia,”Câtă vreme sunt declarați peste 24.000 MW ca putere instalată, iar la o producție de 10.000-11.000 MW nu apar pe piață capacități care să suplinească generatori care măresc prețul, semnalele pieței privind nevoia de capacități suplimentare sunt estompate de datele statistice oficiale. În lipsa unei clarificări nu vom vedea investiții greenfield pe termen scurt”.