Țările europene au anunțat unele dintre cele mai ambițioase obiective climatice ale lumii, motiv pentru care mulți caută să adauge mai multă energie nucleară fără emisii. Creșterea vertiginoasă a prețurilor la electricitate și îngrijorarea că Uniunea Europeană se bazează prea mult pe gazul natural rusesc ajută nuclearul
Bloomberg Businessweek
Reactoarele nucleare sunt pe cale să devină o parte mai mare a mixului energetic, pe măsură ce se apropie termenul limită de emisii din 2030, prezintă Bloomberg Businessweek. „Nuclearul trebuie să facă parte dintr-o conversație mai largă”, spune Joseph Majkut, directorul programului de securitate energetică și schimbări climatice la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, DC „Va trebui să construim destul de multe pentru a ajunge acolo”, completează Majkut, citat de Bloomberg.
Deși eforturile de a lupta împotriva schimbărilor climatice au fost dominate în mare măsură de sursele regenerabile, Agenția Internațională pentru Energie precizează că atingerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2050 va necesita dublarea energiei nucleare la nivel mondial. Acesta a reprezentat doar 4% din consumul de energie primară în 2020, potrivit BP Plc’s Statistical Review of World Energy.

Un articol publicat de Bloomberg Businesweek relevă că SUA se află în fruntea eforturilor de a proiecta sisteme nucleare mai mici. Aceste așa-numite SMR – reactoare modulare mici – sunt de așteptat să fie mai rapide, mai ușor și mai ieftin de construit decât centralele nucleare convenționale massive. TerraPower LLC, care a obținut o finanțare de 80 de milioane de dolari de la Departamentul de Energie al SUA pentru a-și dezvolta tehnologia, intenționează să instaleze un nou tip de reactor la o centrală electrică pe cărbune din Wyoming, care este programată să se închidă în 2025. Compania, susținută de Bill Gates, spune că sistemul ar putea fi operațional încă din 2028 și are un cost estimat de 4 miliarde de dolari. De comparat cu prețul de 29 de miliarde de dolari al celor două reactoare adăugate centralei nucleare Vogtle din Georgia din anii 1980, un proiect care a fost afectat de întârzieri și depășiri masive de costuri.
NuScale Power LLC se așteaptă să finalizeze o fabrică SMR în Idaho până în 2029, scrie Bloomberg. Scopul este de a fabrica componentele cheie la o fabrică și de a le expedia la locul proiectului pentru a fi asamblate. Compania urmărește și oportunități în străinătate, inclusiv în România, unde ar putea să își construiască o fabrică și mai devreme, până în 2028.
Țările europene au anunțat unele dintre cele mai ambițioase obiective climatice ale lumii, motiv pentru care mulți caută să adauge mai multă energie nucleară fără emisii. Creșterea vertiginoasă a prețurilor la electricitate și îngrijorarea că Uniunea Europeană se bazează prea mult pe gazul natural rusesc ajută nuclearul, se precizează în articolul publicat de Bloomberg Businesweek.
Prin urmare, există o realiniere a pieței în curs de desfășurare pe continent, fostele republici sovietice care caută alternative la reactoarele de fabricație rusă. Polonia, cea mai dependentă națiune a UE de cărbune, lucrează cu NuScale și discută cu Electricité de France SA (EDF) despre furnizarea mai multor centrale nucleare convenționale, concluzionează Bloomberg.
Franța primește deja aproximativ 70% din energie nucleară, mai mult decât orice altă țară. Guvernul finanțează eforturile EDF de a dezvolta tehnologii SMR și, de asemenea, ia în considerare construirea mai multor instalații mari, în parte pentru că unele dintre reactoarele sale se apropie de sfârșitul duratei de viață. Germania, unde aversiunea față de energia nucleară a ajutat la crearea unui partid politic național, contravine tendinței: urmează să-și dezafecteze trei reactoare rămase în acest an și nu are de gând să construiască altele noi. Nicio țară nu investește mai mulți bani în noi centrale nucleare decât China, a cărei flotă este pe cale să o depășească pe cea a SUA, cea mai mare din lume, până la jumătatea acestui deceniu. Țara intenționează să construiască cel puțin 150 de reactoare în următorii 15 ani, la un cost de până la 440 de miliarde de dolari. China face, de asemenea, eforturi pentru a-și exporta expertiza către țările în curs de dezvoltare, inclusiv Pakistan.
Alte țări asiatice sunt mai precaute. Japonia evaluează SMR, dar este precaută să repornească oricare dintre reactoarele sale de la dezastrul de la Fukushima din 2011. Cel mai recent plan național de energie stabilește un obiectiv de a obține 20% până la 22% din puterea sa din energie nucleară până în anul fiscal 2030, în creștere de la aproximativ 5% în 2020, dar nu precizează dacă vor fi construite noi centrale.