Bogdan Toncescu, Transelectrica: Regiunile Dobrogea și Banat sunt deja congestionate și nu mai permit integrări de noi capacități de producție din surse regenerabile. Până în 2027, vom avea 5000 MW suplimentari disponibili

Publicat pe Categorii Business, Eolian, Furnizare / Distributie / Transport, Regenerabile, Solar
Prima Pagina Regenerabile Eolian Bogdan Toncescu, Transelectrica: Regiunile Dobrogea și Banat sunt deja congestionate și nu mai permit integrări de noi capacități de producție din surse regenerabile. Până în 2027, vom avea 5000 MW suplimentari disponibili

„Regiunile Dobrogea (sud-estul țării) și Banat (sud-vestul țării) sunt deja congestionate și nu mai permit integrări de noi capacități. Luând în considerare investițiile în curs de realizare, precum și cele planificate doar pentru aceste două regiuni, până în 2027 vom avea aproximativ 5000 de MW suplimentari disponibili”, a afirmat Bogdan Toncescu, membru al Directoratului Transelectrica, referindu-se la potențialul eolian și solar al regiunilor menționate, respectiv capacitatea prezentă a RET de a integra noi unități de producție din surse regenerabile.

Reprezentantul Transelectrica a participat la dezbaterile „Energy Week Black Sea 2023”, un eveniment de anvergură regională care reunește autorități și companii energetice din România, Bulgaria, Ucraina, Moldova, Georgia și Turcia, precum și instituții financiare internaționale și investitori multinaționali importanți, pentru un dialog menit să stimuleze implementarea energiei regenerabile în regiune și să atragă investiții străine directe.

Actualele ținte din Planul Național Integrat în Domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) vor fi atinse prin proiecte deja planificate, dar trebuie să ținem cont de faptul că acestea vor crește și, implicit, vor fi necesare investiții suplimentare în rețea, a mai spus Toncescu, exemplificând: “Revizuirea PNIESC va avea probabil ca obiectiv pentru 2030 aproximativ 5000 de MW în plus pentru capacitățile de producție a energiei eoliene și fotovoltaice față de țintele planificate în prezent pentru același an. Mai mult, deși capacitatea de interconexiune trebuie dublată până în 2030, de la 3000 de MW în prezent la 6000 de MW, trebuie să avem în vedere faptul că necesitatea ar puea fi mai mare”.

Planul de investiții al Transelectrica pentru următorii 10 ani include un program complex de investiții cu o valoare de aproximativ  1,4 miliarde de euro, care urmărește consolidarea securității energetice, digitalizarea și implementarea conceptului SMART GRID, ceea ce va genera pe de o parte creșterea capacității de integrare a energiei regenerabile în sistem și pe de altă parte creșterea capacității de interconexiune. În momentul de față, avem deja finanțare europeană de 424 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare, pentru 9 proiecte de acest tip, și pregătim mai multe aplicații pentru alte proiecte, a prezentat membru al Directoratului Transelectrica.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *