BRM vine cu noi produse la tranzacționare a energiei pe Piața contractelor la termen de energie electrică: multiplu de zi, 1 săptămână, soldul lunii. ANRE: Concurenţa între operatorii pieței de energie electrică poate avea efecte benefice asupra preţului energiei electrice tranzacţionate

Publicat pe Categorii Business, Info, Info Bursier, Semnal
Prima Pagina Info Info Bursier BRM vine cu noi produse la tranzacționare a energiei pe Piața contractelor la termen de energie electrică: multiplu de zi, 1 săptămână, soldul lunii. ANRE: Concurenţa între operatorii pieței de energie electrică poate avea efecte benefice asupra preţului energiei electrice tranzacţionate

Bursa Română de Mărfuri introduce noi produse la tranzacționare a energiei electrice pe Piața contractelor la termen de energie electrică. ANRE a pus în consultare publică un proiect de ordin care are în vedere stabilirea unui cadru organizat pentru tranzacționarea energiei electrice pe Piața contractelor la termen de energie electrică, prin intermediul unor platforme de tranzacționare electronice administrate de societatea Bursa Română de Mărfuri S.A.

Potrivit ANRE, proiectul de ordin este actualizat faţă de versiunea în vigoare prin introducerea unor produse noi la tranzacţionare, şi anume:

  • multiplu de zi, respectiv perioada integrală de minim 2 zile de livrare consecutive începând cel mai devreme cu a doua zi calendaristică următoare zilei încheierii unei tranzacții; produsul este tranzacționabil doar cu livrare în bandă;
  • 1 săptamână; produsul este tranzacționabil doar cu livrare în bandă;
  •  soldul lunii, respectiv perioada formată din restul zilelor de livrare din cadrul unei luni calendaristice în curs, începând cu a doua zi calendaristică următoare zilei încheierii unei tranzacții; produsul este tranzacționabil doar cu livrare în bandă.

De asemenea, elementele operaţionale au fost integrate într-o procedură de tranzacţionare elaborată şi publicată de BRM pe pagina proprie de internet, iar structura textului a fost simplificată.

Regulile de tranzacţionare a contractelor bilaterale instituite prin prezentul regulament sunt de natură să creeze o concurenţă benefică pe piaţa organizată de energie electrică, prin aplicarea unor condiţii de tranzacţionare diferite, care să răspundă nevoilor eterogene ale participanţilor la piaţă. Concurenţa între operatorii pieţei de energie electrică poate avea efecte benefice asupra întregii pieţe de energie electrică, inclusiv asupra preţului energiei electrice tranzacţionate, precizează ANRE.

BRM a anunțat, la finele lunii iunie, deschiderea platformei de tranzactionare a contractelor la termen de energie electrica, respectiv întregirea paletei produselor sale bursiere prin lansarea tranzacționării contractelor la termen având ca activ energia electrică.

Prin Ordinul ANRE nr. 79/2022 a fost aprobat “Regulamentul de organizare şi funcţionare a pieţei contractelor la termen de energie electrică, organizată de Societatea Bursa Română de Mărfuri – S.A., din 08.06.2022”.

Pentru piața contractelor la termen, BRM organizează sesiuni de tranzacționare pentru produse standard în ceea ce priveşte livrarea în bandă (oferte la putere medie pe interval de decontare constantă în toate orele zilei), livrarea la puterea medie pe interval de decontare constantă în orele de vârf de sarcină, livrarea la puterea medie pe interval de decontare constantă în orele de vârf de seară, sau livrarea la puterea medie pe interval de decontare constantă în orele de gol de sarcină. Perioada de livrare a energiei electrice poate fi de o lună, un trimestru, un semestru, sau un an calendaristic.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *