Romgaz are un program de investiții record și pentru 2016 (la fel ca în 2015) în sumă de 1.120.000 mii lei (1,12 miliarde lei), mai mare cu 21% decât preliminatul pentru anul 2015 și este finanțat în totalitate din surse proprii, potrivit Notei de fundamentare a proiectului bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul curent.
Reprezentanții companiei au stabilit direcțiile prioritare de investiții pentru 2016, acestea fiind orientate pe proiecte ce vizează compensarea declinului natural al producției de gaze naturale. Romgaz va continua lucrările de cercetare geologică prin noi foraje de explorare și prospecțiuni pentru descoperirea de noi rezerve de gaze naturale, va dezvolta potențialul de producție prin asigurarea de noi capacități pe strucuri existente, precum și îmbunătățirea performanțelor instalațiilor și echipamentelor aflate în dotare. Totodată, va investi în menținerea capacității de înmagazinare subterană a gazelor, prin crearea de noi capacități.
Cea mai mare sumă din bugetul total de investiții este destinată lucrărilor de explorare – circa 480.000 mii lei. Sunt prevăzute a se executa și lucrările realizate în câmpuri aflate în exploatare, instalații tehnologice de suprafață la sondele rămase pe gaze (122.000 mii lei), precum și reechipări/reactivări sonde, modernizări instalații și reparații la infrastructura de conducte existentă, cu o valoare de circa 260.000 mii lei.
Decizii de renunțare la operațiuni de explorare în Marea Neagră și în Polonia
Începutul de an a fost marcat de decizii ale conducerii Romgaz de renunțare la operațiuni de explorare importante. Astfel, Romgaz și partenerii săi – Lukoil Overseas Atash Bv și PanAtlantic Petroleum – au decis să renunțe la perimetrul EX29 EST Rapsodia din Marea Neagră. „După solide analize, partenerii au decis să notifice Agenția Națională de Resurse Minerale despre intenția de renunțare la executarea de operațiuni petroliere în perimetrul Rapsodia. Este firesc, deși nu de dorit, ca unele operațiuni de explorare să nu se soldeze cu rezultatele scontate. Face parte din specificul activității și este un risc asumat de către parteneri”, au precizat reprezentanții Romgaz.
În ceea ce privește celălalt acord care vizează operațiunile petroliere din perimetrul Trident, operațiunile petroliere au condus la descoperirea a 30 miliarde metri cubi de gaze naturale și urmează cursul de analiză, interpretare și evaluare a descoperirii realizate.
Romgaz renunță și la operațiunile de explorare derulate în Polonia, în care s-a investit, în total, 4,735 milioane de euro. Direcția de Dezvoltare Afaceri din cadrul Romgaz a analizat oportunitatea continuării proiectului, având în vedere faptul că, în urma lucrărilor, probabilitatea de succes comercial în aceste perimetre a scăzut de la 11,8% la 10,6%. În plus, estimările privind prețul petrolului au fost revizuite în jos. A fost analizată perioada 2009 — 2041, când ar fi urmat să fie forate șapte sonde și realizate investiții suplimentare în infrastructură de 3 milioane de dolari. Producția de petrol ar fi urmat să înceapă în anul 2017, iar, în perioada analizată, ar fi urmat să fie extrasă o cantitate de 11,23 milioane de barili.’Astfel, a fost calculat indicatorul EMV (Earning Money Value — Expected Money Value) al Romgaz, calculat pe baza probabilității de succes comercial (riscul geologic crescut) în funcție de NPV-ul calculat și aferent Romgazului, de — 1,75 milioane de euro, ceea ce ar însemna o pierdere pentru Romgaz’, precizează referatul companiei. Prin urmare, o continuare a activității nu mai poate fi luată în calcul, au anunțat reprezentanții companiei.
În afara României, Romgaz derulează activități și în Slovacia, unde deține 25% din trei concesiuni petroliere.”Romgaz mai are o participație de 25% în trei perimetre petrolifere din Slovacia și o cotă similară în acordurile de operare în comun, corespunzătoare, încheiate între parteneri, aferente celor trei perimetre. Proiectul se află în faza de culegere a datelor prin sonde de explorare ce urmează să fie forate la începutul anului 2016″, au precizat oficialii companiei.
O nouă filială de înmagazinare gaze – DEPOGAZ Ploiești
Romgaz are obligația legală de a separa activitatea de înmagazinare a gazelor față de activitățile de producție și furnizare a gazelor naturale. În acest sens, s-a decis crearea unei noi societăți comerciale cu asociat unic, o filială, deținută 100% de Romgaz , denumită Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale DEPOGAZ Ploiești SRL. Licența de înmagazinare a fost transfertă filialei, începând cu 1 aprilie 2016, prin decizia ANRE. Între Romgaz și filială se va încheia un pachet de contracte de închiriere mijloace fixe, servicii de mentenanță, comprimare, uscare și livrare gaze naturală și energie electrică, se precizează în documentul Romgaz.
Urmare a înființării filialei, au fost diminuate cheltuielile salariale datorită transferului a 174 persoane la filială. Totodată, au fost diminuate costurile cu redevența aferentă activității de înmagazinare, cu suma de 9.144 mii lei.
Reprezentanții Romgaz preconizează pentru 2016 o tendință de creștere a consumului de gaze la casnici. În schimb, în contextul actual al relațiilor de pe piața de gaze naturale, îngrădite de modificări legislative care au efect direct asupra consumatorilor prin majorarea costurilor de achiziție a gazelor, mai ales pentru consumul noncasnic, pentru 2016, cei de la Romgaz au prevăzut o scădere a consumului. Prin urmare, livrările cantitative de gaze naturale Romgaz se vor situa cel puțin la nivelul anului 2015, înregistrându-se chiar și o ușoară creștere la livrările pentru consumul casnic, se menționează în documentul Romgaz.