- Complexul Energetic Oltenia va putea funcţiona cu 5 grupuri şi jumătate, plus centrala Paroșeni
- Centrala de la Iernut va fi pusă în funcţiune în luna decembrie a acestui an, rupul 5 de la Rovinari ar trebui să intre în probe din septembrie
- Ministrul Energiei: Am solicitat companiei Rompetrol finalizarea centralei noi în cogenerare în execuţie, la Năvodari, ce ar însemna 80 MW
“S-au făcut eforturi deosebite pentru a putea pune în funcţiune echipamente, instalaţii vechi de zeci de ani, pentru a mai strânge zeci de megawatti sau sute de megawatti”, a precizat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după întâlnirea cu producătorii de energie, organizată la sediul Electrica.
Astfel, Complexul Energetic Oltenia va putea funcţiona cu 5 grupuri şi jumătate, inclusiv Işalniţa. În special Valea Jiului, la Paroşeni, unde au folosit inclusiv munca manuală pentru a încărca cărbunele în termocentrale, pentru că au avut probleme cu echipamente din anii 1950 şi au găsit aceste soluţii, a spus Burduja.

Sursă foto: Financial Intelligence
El a dat exemplul de la Paroşeni unde au folosit inclusiv munca manuală pentru a încărca cărbunele, au echipamente din anii 1950. Și la Elcen, cu Cet Sud, sunt echipamente din anii 60 care, la temperaturi ridicate, funcţionează cu provocări aferente.
”Am ajuns astăzi să tragem de fiecare megawatt pe care îl avem la dispoziţie pentru că, de zeci de ani, statul român, din păcate, nu a investit în sistemul energetic. Cele 13,6 miliarde finanţări nerambursabile pe care le-am adus pentru sector în ultimul an de zile îşi vor face simţite efectele şi în sistemul de transport şi distribuţie, şi în producţie, şi în zona de echilibrare, dar nu de azi pe mâine, din păcate”, a mai afirmat ministrul Energiei.
Burduja a dat asigurări că centrala de la Iernut va fi pusă în funcţiune în luna decembrie a acestui an, în timp ce Grupul 5 de la Rovinari ar trebui să intre în probe din septembrie.
“De asemenea, există o centrală nouă în cogenerare în execuţie, cu grad ridicat de finalizare, undeva la 95%, la Năvodari, un proiect al Fondului româno-kazah, întârziat peste un an, un an şi jumătate. Mi s-a promis de când am început mandatul că se va termina peste o lună, peste două, peste trei. Am solicitat companiei Rompetrol, antreprenorului general, finalizarea acestei investiţii, care ar însemna 80 MW. Este o capacitate totuşi importantă.(…) I-am convocat săptămâna viitoare la o întâlnire special pentru această investiţie”, a spus Burduja, citat de Agerpres.
Construcția noii centrale de cogenerare a început în mai 2021. În acest moment, proiectul se află în faza de execuţie cu un progres de aproximativ 97% în partea de inginerie, peste 99% în ceea ce priveşte achiziţiile, iar construcţia propriu-zisă se apropie de 82%. Raportat la întregul proiect, stadiul actual de executie reprezinta 89%. Rompetrol Energy este compania care asigură implementarea proiectului “Construcție și operare Centrală Termoelectrică în Cogenerare”.
Totodată, la întâlnirea cu producătorii, a fost analizată şi posibilitatea de a apela în caz de necesitate, la ordinul Dispeceratului Energetic Naţional, la grupuri în plus.