“Evident că România are nevoie de cărbune și că, dacă dorește să renunțe la aceste grupuri în procesul de tranziție verde, trebuie să pună ceva în loc. Securitatea energetică a românilor nu este negociabilă”, a spus ministrul Sebastian Burduja, susținând că este nevoie de studiul de adecvanță al Transelectrica pentru a putea discuta pe baza unor cifre și argumente concrete cu Comisia Europeană. Studiul este în pregătire la nivelul Transelectrica pentru procedura de achiziție publică.
În drum spre Porțile de Fier, ministrul Energiei a oprit la Ișalnița și le-a strâns mâna celor care au pus umărul la creșterea producției de energie în perioada de caniculă. Sunt adevărați eroi aici și peste tot în sistemul energetic românesc, oameni care se străduiesc zi și noapte să asigure funcționarea unor echipamente care au depășit 50-60 de ani de exploatare, a spus Burduja.
Referitor la investiții, la Ișalnița este prevăzută o nouă centrală pe gaz, de 850MW, o investiție de 560 de milioane de euro, din care peste 200 de milioane îl reprezintă banii nerambursabili din Fondul pentru Modernizare. Contractul de proiectare și execuție este deja în faza de licitație publică și anticipăm semnarea contractului până la finalul acestui an, cu termen de punere în funcțiune până la sfârșitul anului 2027. Astfel, gazul românesc va produce energie sigură în bandă, cu emisii mai mici de CO2, la un preț competitiv.
Ministrul a mai anunțat o veste bună de la Rovinari: foarte curând vor începe probele la grupul V, o investiție pe care o așteptăm de aproape un deceniu și pe care ne dorim să o finalizăm în luna septembrie. Cei peste 300MW modernizați ne vor fi de mare ajutor la iarnă și in anii următori.