Canicula arde la buzunare. Energie tot mai scumpă pe bursă, importuri în creștere

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Canicula arde la buzunare. Energie tot mai scumpă pe bursă, importuri în creștere

Energie scumpă pe bursă, importuri în creștere. Așa se prezintă situația în prima zi de septembrie, o zi caniculară, cu producţie mică de energie hidro şi eoliană. Preţul energiei electrice pe piaţa bursieră spot  a atins luni valori maxime de 655 de lei pe MWh, foarte apropiate de recordul absolut, importurile fiind în jur de 1.200 de MW, potrivit datelor OPCOM şi Transelectrica, analizate de Agerpres.

Astfel, preţul mediu al energiei cu livrare luni este de 505 lei pe MWh, iar cel maxim de 655 de lei pe MWh, cu o medie în orele de vârf de 622 de lei. Conform Transelectrica, ieri dimineață (ora 10:50), consumul ţării era de 7.410 MW, producţia de 6.219 MW, importurile fiind de 1.190 MW.

Un record istoric pe piaţa spot a fost atins pe 1 februarie 2017, o zi cu un consum uriaş: preţul mediu a fost de 486 de lei pe MWh, preţul maxim de 680 de lei pe MWh, potrivit arhivei OPCOM, scrie Agerpres.

De remarcat că preţurile din România sunt cele mai mari din regiune, de peste două ori mai mari decât cea mai ieftină piaţă – Cehia: 46 de euro/  MWh.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *