Cariera minieră Jilț Nord își continuă activitatea. Exproprierile, deblocate

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Cariera minieră Jilț Nord își continuă activitatea. Exproprierile, deblocate

Cariera minieră Jilț Nord își va continua activitatea de exploatare și valorificare a zăcământului de lignit. Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, amplasamentul lucrării de utilitate publică “Deschiderea și punerea în exploatare a carierei Jilț Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone lignit/an“, în suprafață de 358,0781 hectare.

excavator1-300x225

Activitatea carierei miniere Jilţ Nord a fost blocată din cauza unor proprietari de terenuri. La câteva zile de la instalarea la conducerea Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciobotărică reușește, împreună cu Radu Pop, membru în Consiliul de Supraveghere, să deblocheze exproprierile. Practic, cu aprobarea Guvernului, au fost declanșate procedurile de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică şi de interes naţional, precum și sumele necesare despăgubirii proprietarilor.

Suma necesară despăgubirilor pentru exproprierea imobilelor cu o suprafață totală de 358,078 hectare este de 15,488 milioane de lei, conform unui raport de evaluare întocmit de un expert autorizat. “Fondurile necesare plății despăgubirilor sunt asigurate din bugetul alocat Ministerului Energiei pe anul 2015. Banii se virează în cel mult 30 de zile de la data solicitării acestora, într-un cont bancar deschis pe numele Societății Complexul Energetic Oltenia S.A., la dispoziția proprietarilor de imobile, în vederea plății despăgubirilor acordate ca urmare a exproprierii”, se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului.

Cariera Jilț Nord aparține Sucursalei Divizia Minieră Târgu Jiu din cadrul Societății Complexul Energetic Oltenia S.A. Cariera minieră este situată în județul Gorj, pe teritoriul comunelor Mătăsari, iar suprafața perimetrului minier al carierei Jilț este de 9,072 kilometri pătrați, suprafața ocupată fiind de 5,49 kilometri pătrați.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *