Carlo Pignoloni, reales președinte RWEA. Adrian Borotea este vice-președinte

Publicat pe Categorii Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic Carlo Pignoloni, reales președinte RWEA. Adrian Borotea este vice-președinte

În cadrul Asociației Române pentru Energie Eoliană – RWEA au avut loc noi alegeri pentru stablirea conducerii, materilaizate prin decizia Consiliului Director de a îi realege pe Carlo Pignoloni – CEO și Country Manager Enel România, în funcţia de Președinte al Asociației şi pe Adrian Borotea – Director Strategie şi Agenda Europeana, CEZ Romania, în funcția de Vicepreședinte al Asociației.

Carlo Pignoloni, președinte RWEA din 2020, a revenit in România în 2019, pe poziția de Country Manager al Enel, dupa ce a condus operațiunile Enel Green Power în Italia si a coordonat timp de 2 ani operațiunile de dezvoltare a proiectelor din Europa și Africa de Nord. Carlo Pignoloni are o experiență anterioară în România, contribuind în mod activ la dezvoltarea si constructia de capacități de productie de energie electrica din surse regenerabile între 2008 – 2011, in cadrul Enel Green Power România, din pozitia de Director General.

Adrian Borotea, vicepreședintele şi director executiv RWEA din anul 2017, este Director Direcţie Strategie de Grup şi Agenda UE în CEZ Romania, companie ce face parte din cadrul Grupului CEZ în România. Anterior rolului de vicepreședinte şi director executiv, domnul Adrian Borotea a fost membru în board-ul Asociaţiei din anul 2012 şi are o vastă experienţă legată de politicile acestui sector.

Sub coordonarea conducerii actuale, RWEA va continua  promovarea energiei regenerabile şi a tranziţiei energetice în România. Vorbim despre o asociație în plină expansiune, foarte receptivă la nevoile industriei și mereu prezentă în dezbaterile la nivel naţional şi european. Reglementările și actele legislative care stau la baza dezvoltării surselor regenerabile necesită consecvență și armonizare cu liniile directoare europene, iar RWEA va semnala și aborda în mod continuu discrepanțele care ar putea perturba sau periclita dezvoltarea surselor regenerabile.

Unul dintre cel mai recente si de succes proiecte RWEA a avut loc luna trecuta – conferința RESinvest, ce a reunit peste 400 de oameni din comunitatea energiei eoliene şi solare din toată Europa, într-un apel comun la acțiune – dezvoltarea unui lanț de producție funcțional în Europa de Sud-Est,  care include totul, de la fabricarea componentelor, la dezvoltarea serviciilor digitale, și recalificarea forței de munca.   Momentul a fost ideal – chiar inaintea lansarii Planului de Acțiune al Comisiei Europene – REPower EU, menit să asigure independența energetică a Europei și, astfel, să accelereze dezvoltarea energiei eoliene si solare.

RWEA caută în mod activ să aducă o contribuție pentru industrie și își propune să identifice subiecte de interes, pentru a elabora studii şi modele de piaţă bazate pe date. În acest sens, asociația colaborează cu consultanți independenți de renume şi are în derulare două studii importante: unul legat de țintele pentru 2030, pe care Guvernul trebuie să le revizuiască prin intermediul PNIESC și unul tehnic pentru a înțelege capacitatea Sistemului Energetic Național de a acomoda acest nou val de surse regenerabile.

Parcursul către o economie cu emisii scăzute de carbon vine cu o serie de implicații sociale, care trebuie abordate încă din primele etape ale procesului transformativ. Prin urmare, RWEA tratează cu prioritate acest aspect și încearcă să vină cu măsuri concrete pentru a asigura o „tranziție justă” si a preîntâmpina apariția unor discrepanțe sociale.

România beneficiază deja de experiența centrului de pregătire pentru tehnicieni în turbine eoliene – Renewable Energy School of Skills, care a produs deja specialiști și experți ce deservesc atât piața națională, cât și alte piețe europene. În același context, RWEA a continuat un program de reconversie profesională într-una dintre zonele miniere tradiționale din România, la Petroșani, unde recent a fost deschisă o nouă Academie Profesională.

Pentru a asista la o tranziție de succes către energia curată, asociația are responsabilitatea de a acționa ca un facilitator și de a continua să reprezinte interesele și nevoile industriei în discuțiile cu autoritățile române, precum și la nivel european.

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) este prezentă în România din 2008, fiind vocea tranziției energetice și a industriei energiei eoliene din România. RWEA reprezintă o putere instalată în România de aproximativ 3 GW de energie eoliană deținută de companii precum Enel, CEZ, EDPR, Engie, Monsson etc., ce au insumat investiţii de peste 5 miliarde.  Asociaţia este in plină expansiune, mărindu-şi numărul de membrii în ultimul an şi ajungând la peste 40 de companii membre, producători de energie electrică, producatori de turbine, dezvoltatori, case de avocatură, banci și furnizori de servicii conexe acestei industrii.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *