Casa EFdeN Signature, cel mai sustenabil proiect din Europa conform certificării LEED

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Investitii / Tranzactii, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic Casa EFdeN Signature, cel mai sustenabil proiect din Europa conform certificării LEED

Vești bune pentru România și sectorul construcțiilor. Casa EFdeN Signature a primit certificarea LEED, obținând 105 din 110 puncte posibile. Acest punctaj o încadrează la nivelul maxim de certificare, Platinum, fiind pe primul loc din Europa la toate categoriile.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) este cea mai folosită metodă de a clasa clădirile sustenabile din lume. Aceasta oferă un cadru de verificare stringent pentru clădiri de toate categoriile, eficiente energetic și prietenoase cu mediul.

Ce face casa Signature una sustenabilă?

Prototipul de casă solară EFdeN Signature răspunde la probleme impuse de climatul din Orientul Mijlociu, cum ar fi temperatura extremă, umiditatea și furtunile de nisip, îmbinând un design biofilic cu echipamente eficiente energetic.

Inspirat din arhitectura locală, prototipul de casă adaptează 2 concepte importante: Mashrabiya, prin stratul exterior, un shell cu perforații ce creează un spațiu exterior umbrit, lucru foarte important pentru o zona climatică în care oamenii nu petrec timp în exterior din cauza temperaturilor mult prea ridicate și Turnurile de Vânt, care sunt reprezentate prin 2 volume înălțate deasupra bucătăriei și a zonei de dormit, în care se află 2 geamuri motorizate prin care se asigură ventilația naturală.

Sistem constructiv

Structura casei este din lemn și conține 3 elemente folosind simultan avantajele acestora:

Ergio wall – folosit pentru pereții exteriori, avantajele fiind reducerea cantității de lemn și îmbunătățirea proprietăților termice; 

Lemn lamelat încleiat (Glulam) – folosit pentru grinzile de susținere a turnurilor;

Timber Frame – pentru pereții interiori și din turnuri, având un cost și o greutate redusă

Termosistemul este realizat din vată bazaltică și etanșat cu folii atât la interior cât și la exterior, astfel schimburile de aer între exterior și interior sunt reduse, lucru ce diminuează necesarul de încălzire și răcire.

Sisteme active

Necesarul de climatizare redus de implementarea strategiilor pasive este asigurat de un sistem de tip pompă de căldură aer – aer multisplit, cu două unități interioare. Casa își produce singură energia folosind un ansamblu de 32 panouri fotovoltaice și un sistem de stocare de 13kWh. Anual, s-a constatat un bilanț energetic pozitiv de 1MWh. Condiții de confort

O componentă foarte importantă în cadrul competiției Solar Decathlon este reprezentată de etapa de monitorizare în care sunt măsurați diverși parametrii: de la nivelul de CO2 și temperatură pâna la consumul și producția de energie electrică. Datorită sistemului de automatizare și a strategiilor active implementate echipa a reușit performanța de a deveni vicecampioni la proba de Condiții de Confort.

Tineri profesioniști

Solar Decathlon Europe 2023

După 2 participări la competiția Solar Decathlon, în 2023 Bucureștiul va fi gazdă, un festival internațional al clădirilor sustenabile timp de 2 săptămâni.

EFdeN Sustainable City

Primul concept de oraș sustenabil din România, în care am adus sub aceeași umbrelă atât proiecte existente cât și noi puncte de interes pe cele 8 zone tematice relevante mediului urban.

EFdeN VATRA

Echipa EFdeN s-a calificat pentru a 3-a oară la competiția Solar Decathlon Europe, care se va desfășura anul viitor în Wuppertal, Germania. Este prima ediție axată pe regenerarea fondului urban.

Toate proiectele EFdeN sunt implementate de studenți, astfel aceștia trec printr-un proces interdisciplinar de tip design – build – optimize, ce contribuie la parcursul lor profesional.

Munca depusă de echipa EFdeN este validată prin rezultate la competiții, premii și certificări, tinerii ajungând să lucreze la nivelul profesioniștilor.

Anul acesta echipa EFdeN a reușit pe lângă performanța obținerii certificării LEED următoarele:

Eurosolar – premiul la categoria ‘Education and vocational training’ pentru promovarea dezvoltării sustenabile prin educarea publicului și îmbunătățirea eficienței energiei în orașele din România.

Climate Launchpad – cu proiectul EFdeN Terry, un concept pentru folosirea bateriilor second life de mașini electrice, cu care echipa a reușit să ajungă în finala regională;

Cities of tomorrow – premiul la categoria Civil Society;

Bienala de Arhitectură – premiul la categoria Arhitectura verde, sustenabilă

Susține un student

Pe lângă aceste realizări, în tot acest timp au format peste 2000 de studenți, care astăzi sunt profesioniști ce aplică informațiile acumulate. Pe de altă parte, prin cele câteva sute de evenimente, workshop-uri, apariții TV/radio, unde au participat sau ghiduri pe care le-au făcut, au dus mesajul sustenabilității la zeci de mii de oameni din România și nu numai.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *