- Inovatorii mai pot aplica până la data de 19 aprilie. Finala competiției va avea loc pe 19 iunie
- Până la acest moment, s-au înscris 20 de startup-uri din România
Start-up-urile românești care dezvoltă soluții din sectorul energetic și pentru protecția mediului, dar și din domenii precum mobilitatea, securitatea informatică, smart city și tehnologii care limitează emisia de particule în atmosferă mai au la dispoziție câteva zile – până pe 19 aprilie – să aplice la ediția din acest an a PowerUp!.
Competiția se desfășoară în 24 de țări din Europa Centrală și de Est. Datorită interesului deosebit pentru competiție, organizatorul, EIT InnoEnergy, a majorat premiul principal de la 20.000 de euro la 30.000 de euro, se precizează într-un comunicat de presă.Până la acest moment, au aplicat peste 20 de startup-uri din România prezente pe acest segment de nișă, anunță organizatorii.
Pe lângă premiul principal de 30.000 de euro, există și premii pentru locul al doilea – 10.000 de euro, respectiv al treilea – 5.000 de euro. Autorii celor mai interesante proiecte vor fi invitați la prestigiosul accelerator EIT InnoEnergy Highway® accelerator, care oferă finanțare de până la 150.000 de euro.
Jakub Miler, CEO al EIT InnoEnergy Central Europe transmite că participarea la concurs oferă celor mai buni aplicanți oportunitatea de a profita de know-how-ul unic al EIT InnoEnergy.” Suntem diferiți de alte companii care investesc în start-up-uri. Noi nu doar finanțăm, ci și susținem proiectele până când intră efectiv pe piață. Oferim servicii precum, de exemplu, cele de consolidare a echipei, training, coaching, mentoring. În plus, facilităm accesul la instituțiile de finanțare externe, facilităm cooperarea cu rețelele de capital de risc, dezvoltăm și produsul în sine – colaborăm cu institute de cercetare și universități, prin urmare suntem capabili să invităm ingineri și experți din diverse domenii să coopereze”, a declarat Jakub Miler.
Andreea Breaz, Coordonator Programe SprintPoint, hubul local PowerUp!, a afirmat:” Este al doilea an în care România intră în această competiție și suntem optimiști cu privire la inițiativele locale din acest domeniu de nișă care ar putea reprezenta România în această competiție destinată inovatorilor. Avem un ecosistem național efervescent, cu tot mai multe resurse de finanțare și accelerare, care generează un număr în creștere de soluții valoroase, inclusiv pentru zonele vizate de PowerUp!. Prin urmare, invităm călduros orice start-up care dorește să se dezvolte accelerat să se înscrie, mai ales că în acest an, InnoEnergy a adăugat noi segmente de interes precum securitatea informatică, soluțiile de tip smart city și mobilitate (destinată transportului)”.
Michał Kraszewski, Business Creation Manager în cadrul EIT InnoEnergy, subliniază faptul că PowerUp! reprezintă și o oportunitate de a contribui la îmbunătățirea mediului și la protecția acestuia. Câștigătorii edițiilor anterioare ale concursului au primit o astfel de șansă, dezvoltând și comercializând cu succes soluțiile lor.”Un exemplu este Bin-e dezvoltat de echipa poloneză – un coș de gunoi inteligent care recunoaște și sortează deșeurile municipale. Până în prezent, start-up-ul a vândut peste 100 de dispozitive și a primit recent o subvenție de aproape 500.000 de euro!”, a precizat Kraszewski.
În luna mai, participanții la PowerUp! vor participa la sesiuni de tip bootcamp și la finala pentru fiecare dintre țări. Câștigătorii vor fi invitați la Praga pentru o sesiune finală de tip bootcamp cu mentori europeni și la marea finală, care va avea loc pe 19 iunie.
Pentru a participa la competiție, start-up-urile trebuie să aibă un prototip, o echipă și să completeze formularul disponibil la adresa: www.powerup.innoenergy.com.
Despre EIT InnoEnergy , motorul de inovare pentru energie durabilă în Europa. A fost înființată în 2010 și este susținută de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT).Investește în inovație și susține fiecare etapă a călătoriei – de la sala de clasă până la clientul final. Cu ajutorul rețelei de parteneri, a construit conexiuni în Europa, reunind inventatori și reprezentanți ai industriei, absolvenți și angajatori, cercetători și antreprenori, afaceri și piețe.
EIT InnoEnergy lucrează în trei domenii esențiale ale mixului de inovare, respectiv:
- Educație pentru a contribui la crearea unei forțe de muncă informate și ambițioase care să înțeleagă cerințele durabilității și nevoile industriei.
- Proiecte de inovare pentru a reuni idei, inventatori și industria pentru a crea tehnologii atractive din punct de vedere comercial, care să ofere clienților rezultate reale.
- Servicii de creare a afacerilor pentru a sprijini întreprinzătorii și start-up-urile care fac să se extindă ecosistemul energetic al Europei cu ofertele lor inovatoare.