CE Hunedoara, pe avarie. Procesul pentru intrarea în insolvență, suspendat

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic CE Hunedoara, pe avarie. Procesul pentru intrarea în insolvență, suspendat
  • Ajutorul de stat avizat de Comisia Europeană pentru minele Lonea și Lupeni nu a ajuns la CEH, Guvernul interimar nereușind să aprobe actul normativ în cauză

Sfârșitul de an găsește Complexul Energetic Hunedoara într-o situație critică: procesul privind intrarea în insolvență a fost suspendat în condițiile în care societatea se află într-un blocaj financiar, ajutorul de stat avizat de Comisia Europeană pentru minele Lonea și Lupeni nu a ajuns la CEH, iar  administrația recurge la soluții de criză. Directorul general al CEH, Michael Melczer, a declarat, pentru Agerpres, că societatea trece prin cea mai dificilă situație economică de la momentul înființării, fiind într-un blocaj total.

Complex-Energetic-Hunedoara

Ca urmare, o măsură de ultimă oră a administrației este ca personalul auxiliar din cadrul exploatărilor de cărbune să stea acasă în zilele de luni, începând din data de 3 ianuarie 2017, și să fie plătit cu 75% din salariul tarifar. Măsura de întrerupere temporară a activității se va aplica până pe 13 ianuarie, când se speră că societatea va intra în procedură de insolvență, la cererea administrației CEH, potrivit Agerpres.

Ultima decizie a Tribunalului Hunedoara a fost  să suspende procesul în care Complexul Energetic Hunedoara a solicitat intrarea în insolvență, cauza urmând să fie judecată după ce Curtea de Apel Alba Iulia se va pronunța asupra  apelului formulat de Sindicatul „Noroc Bun” de la Mina Livezeni. Astfel, un demers a sindicatului de a grăbi judecarea unui proces care să conducă la intrarea în insolvență a CE Hunedoara a determinat instanța să suspende procesul, decizie care afectează – potrivit conducerii  – activitatea societății. Intrarea CEH în insolvență este singura soluție pentru evitarea falimentului, au subliniat în repetate rânduri șefii companiei.

De cealaltă parte, ajutorul de stat avizat de Comisia Europeană pentru minele Lonea și Lupeni nu a ajuns la CEH, Guvernul interimar nereușind să aprobe actul normativ în cauză. Comisia Europeană a avizat ajutorul de stat  pentru minele Lonea și Lupeni  care sunt incluse în programul de închidere, în data de 24 noiembrie.  Guvernul a aprobat cea de-a doua rectificare bugetară, iar  Ministerul Energiei a primit 222,4 milioane de lei, din care 200 de milioane de lei sunt pentru schema de ajutor de stat pentru închiderea celor două unități miniere din cadrul CEH. Această primă tranșă din subvenție ar fi trebuit ajungă la CEH în luna decembrie, lucru care nu s-a întâmplat în lipsa aprobării hotărârii de către Guvern.

Presa locală scrie că, în situația data, CE Hunedoara  trece pe cota de avarie. Apelul  Sindicatului „Noroc Bun” ar putea fi judecat în prima săptămână din luna ianuarie, ceea ce înseamnă că până atunci administraţia CEH trebuie să găsească soluţii pentru ca societatea să supravieţuiască.

Cu datorii care depășesc 1,5 miliarde de lei, conducerea CEH a solicitat intrarea companiei în insolvență, ca unică soluție pentru evitarea falimentului societății. În cadrul CEH lucrează peste 5.300 de angajați, la termocentralele Mintia și Paroșeni, dar și la minele de huilă Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan.

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *