CE Oltenia a plătit 315 milioane euro pentru certificatele de CO2. Ajutorul de stat primit a fost de 241 milioane euro

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit
Prima Pagina Actual Flux energetic CE Oltenia a plătit 315 milioane euro pentru certificatele de CO2. Ajutorul de stat primit a fost de 241 milioane euro

Complexul Energetic Oltenia anunță că a respectat obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2020 în data de 26.04.2021.

Prețul certificatelor de CO2 a crescut spectaculos în ultimii ani, ajungând în prezent la peste 47 de euro/certificat. Pentru CE Oltenia ponderea prețului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășește 60%. Valoarea certificatelor aferente energiei produse în anul 2020 a fost de 315 milioane euro, se precizează într-un comunicat al companiei.

În Planul de restructurare și decarbonare transmis Comisiei Europene au fost estimate valori între 26 și 35 de euro pentru un certificat. Ajutorul de stat aprobat recent de Guvern, în sumă de 241 milioane euro, a acoperit estimarea inițială, iar diferența de 74 milioane de euro a fost suportată din fondurile proprii ale companiei, se specifică în comunicat.

Conform prevederilor legislative in vigoare, neachizitionarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior pana la data de 30 aprilie a anului curent ar fi atras penalitati de 100 euro/ certficat in plus fata de obligativitatea achizitionarii acestora. Obligativitatea achizitionarii in totalitate a certificatelor de CO2 a aparut dupa anul 2013, alocarile gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate, iar preturile certificatelor inregistrand o crestere spectaculoasa de la  4-5 euro in anul 2017, pana la peste 47 euro in prezent.

Astfel, Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la infiintarea companiei in iunie 2012 si pana in prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2.

In fiecare an, CE Oltenia s-a conformat prin achizitionarea, in termenul prevazut de legislatie, a intregii cantitati de certificate de CO2 corespunzatoare energiei produse. Pana in anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului, se mai precizează în comunicat.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *