- Membrii Directoratului și Consiliului de Supraveghere vizați își caută dreptatea tot în Instanță
Foștii șefi de la Complexul Energetic Oltenia – Consiliul de Supraveghere și Directorat – sunt solicitați la plată, după ce compania a achitat o amendă de 25.000 lei în urma unui control pe linie de ANAF.
Timp de două luni și jumătate (în perioada noiembrie 2015 – februarie 2016), la CE Oltenia a avut loc o misiune de control a ANAF – DGRFP Craiova, ce a vizat perioada ianuarie 2013 – septembrie 2015, respectiv verificarea respectării prevederilor OG 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la operatorii economici cu acționari statul român. Ca urmare, compania a primit și achitat o amendă de 25.000 lei și, în paralel, a demarat demersuri în instanță, amenda făcând obiectul unei plângeri contravenționale într-un dosar, datat februarie 2016, pe rol la Judecătoria Târgu Jiu.
Raportul de inspecție economico-financiară a venit cu măsuri ce trebuie puse în aplicare de CE Oltenia, ANAF declarând AGA ca fiind responsabilă în acest sens. Practic, conducerea companiei trebuie să identifice persoanele vinovate de depășirea cheltuielilor și astfel să poată recupera contravaloarea amenzilor achitate. Totodată, să ia măsurile care se impun în vederea recuperării indemnizațiilor acordate necuvenit în trimestrele 1 din 2014 și 2015 fostului Consiliu de Supraveghere și Directoratului, după cum se susține în raportul de inspecție, potrivit unei note pregătită de actuala conducere a companiei spre informarea acționarilor. În acest sens, DGRFP Craiova a solicitat CE Oltenia „să prezinte documente din care să reiasă modul de ducere la îndeplinire a măsurilor întrucât plângerea prealabilă (contestația) nu suspendă executarea dispoziției”.
Prin urmare, la CE Oltenia s-a constituit o comisie de analiză și stabilire a persoanelor vinovate și s-au transmis notificări de plată, însă în lipsa încasărilor, este necesară inițierea unor acțiuni în justiție pentru continuarea operațiunii de recuperare solicitată de organul de control, se precizează în nota semnată de Directoratul CE Oltenia.
Potrivit inspectorilor, valoarea tranșei trimestriale a primei subcomponente variabile trebuia încasată în proporție de 75%, în trimestrele 1 ale anilor 2014 și 2015, motiv pentru care se va proceda la stabilirea diferențelor de restituit pentru fiecare membru al Consiliului de Supraveghere ( Dumitrașcu Gabriel, Purdilă Răzvan, Spătaru Dorin, Porumbel Ana, Chițu Alin). Și în cazul membrilor Directoratului (Petroniu Ion, Antonie Daniel, Medințu Aurel, Scurtu Maria, Vîlceanu Adriana Mirela), inspectorii au procedat la recalcularea remunerației lunare pentru perioada controlată, stabilind diferențele de restituit pentru fiecare membru în parte. De precizat că echipa de inspecție a stabilit un grad de realizarea a obiectivelor și indicatorilor de performanță în funcție de indicatorul denumit „pondere relevantă”, iar CE Oltenia a stabilit în funcție de „gradul de îndeplinire al obiectivelor și indicatorilor de performanță” prevăzut în Anexa din contractul de administrație. Ca atare, indicatori diferiți dau rezultate diferite!
Ca urmare a adresei MFP-ANAF-DGRFP, din 23 martie 2016, CE Oltenia prin conducerea executivă este obligată să pornească demersurile de recuperare a sumelor indicate de la membrii de Directorat și Consiliu de Supraveghere nominalizați în măsurile dispuse, inclusiv, dacă va fi cazul, pe cale judecătorească, chiar dacă compania a contestat aceste măsuri și a solicitat instanței suspendarea punerii în executare, se precizează în nota de informare pentru acționari, care vor fi solicitați să aprobe inițierea acțiunilor în justiție.
Surse autorizate ne-au declarat că membrii CS și Directoratului vizați contestă măsurile de control și, la rândul lor, se vor adresa Instanței.