- De la 1 ianuarie 2025, va exista obligația de facturare prin e-factura pentru toți clienții casnici din România. Ministerul Finanțelor tace!
- Laurențiu Urluescu, Președinte AFEER: Din aprilie 2025, protecția anumitor categorii de clienți ar trebui să fie facută prin mecanisme dedicate, iar ajutorul să fie acordat direct acestora, fără a afecta întreaga piață de energie
Ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2025? Ce se întâmplă de la 1 aprilie 2025? Furnizorii de energie electrică și de gaze naturale sunt îngrijorați! Într-o întâlnire cu presa, Asociația Furnizorilor de Energie din România a prezentat motivele de îngrijorare, spunându-le provocări ale furnizorilor, precum și incertitudinile privind viitorul.
Ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2025?
AFEER semnalează: Crește prețul la gaze pentru casnici. Care este cauza
Achiziţia de gaze de către furnizori la preţul de 120 lei/MWh se încheie, legal, la 1 ianuarie 2025. Furnizorii vor trebui să facă furnizarea din depozite sau să cumpere la preţul pieţei, ceea ce ar putea duce la o majorare a preţului la gaze la consumatori, a precizat preşedintele AEER, Laurenţiu Urluescu.

„De la 1 ianuarie se termină achiziţia de gaze naturale la 120 de lei/MWh, stabilită în legea de aprobarea a OUG 32. Ceea ce înseamnă că furnizorii nu vor mai face achiziţii cu acest preț și vor trebui să facă furnizarea cu gaze ori din depozite ori din piaţă la preţul pieţei. Ce credem noi că se va întâmpla? Credem că va creşte preţul la gaze naturale la consumatorul casnic de la 1 ianuarie, dar nu peste plafon. Desigur, fiind în perioadă de plafonare nu va depăşi plafonul, e 0,31 kWh. Existând acel preţ de 120 lei/MWh, s-a facturat, în funcţie de furnizor, la 0,27-0,28 lei/kWh. Apreciem că creşterea la consumator va fi de la 0,28 lei/kWh la 0,31 lei/kWh”, a explicat Urluescu.
Un proiect de lege ce vizează, printre altele, prelungirea până la 31 martie 2025 a termenului privind livrarea de gaze la preţul de 120 lei/MWh, este în Camera Deputaților de mai bine de 3 luni.
Un alt aspect semnalat de reprezentanții AFEER:
De la 1 ianuarie 2025, potrivit legislației în vigoare, trebuie să se implementeze e-factura B2C. Adică, va exista obligația de facturare prin e-factura pentru toți clienții casnici din România.
AFEER s-a adresat, în luna octombrie, Ministerului Finanțelor cu solicitarea ca furnizorii să factureze și să transmită, în continuare, facturile în mod clasic. Nu s-a primit niciun răspuns!
Facem un apel către Ministerul Finanțelor să clarifice speța pentru clienții casnici de energie electrică și de gaze naturale, dacă obligația furnizorilor de a emite facturi pentru ei prin e-factura poate fi dublată de sistemul de facturare normal, a precizat Urluescu.
Este imposibil ca românii să își facă, în câteva zile, cont pe SPV să își vadă vedea acolo facturile, după care să le plătească!
Ce se întâmplă de la 1 aprilie 2025?
- Dacă se reliberalizează piața, vor fi prețuri la energie pe piața liberă;
- Se introduce contribuția CFD în facturi. Deși pare mică, însumată înseamnă cca 100.000 EUR/lună, conform calculelor AFEER;
- Factura de energie dupa 1 aprilie 2025: Client casnic energie electrică (plafon actual 0.68 lei/kWh) – nesustenabil, preț mult sub nivelul pieței; Client casnic energie electrică (plafon actual 0.8 lei/kWh) – preț sub nivelul pietei, dar nu imposibil în anumite condiții; Client noncasnic energie electrică (plafon actual 1.3 lei/kWh) – puțin probabil de a fi afectat de eliminarea plafonului. Există deja oferte sub plafon în comparatorul ANRE.
„Incertitudinea privind viitorul reprezintă cea mai mare provocare a furnizorilor. Din aprilie 2025, protecția anumitor categorii de clienți ar trebui să fie facută prin mecanisme dedicate, iar ajutorul să fie acordat direct acestora, fără a afecta întreaga piață de energie”, a afirmat președintele AFEER, Laurențiu Urluescu.
Creșterea la clientul casnic cu plafon actual de 0.68 nu afectează prețul consumatorului industrial si respectiv al bunurilor de consum, a precizat Urluescu.
AFEER reamintește consumatorilor că au posibilitatea de a alege/schimba furnizorul și recomandă măsuri de scădere a consumului fără a reduce confortul, prin eficientizare.
Un tablou al provocărilor furnizorilor de energie, prezentat de AFEER:
• Provocări financiare; taxare excesivă, decontarea întârziată/incertă a schemei suport, creșterea costurilor cu echilibrarea;
• Provocări operaționale: lipsă lichiditate piață, lipsă garanții de origine, prosumatori, incertitudine privind viitorul;
• Legislatie: instabilitate; reglementari neclare; lipsa consultării și a evaluării impactului; lipsa unei perioade de implementare.
Ca și concluzii, Laurențiu Urluescu a prezentat situația, făcând un apel către autorități pentru soluționarea problemelor:
• furnizorii au obligația legală de a colecta sume pentru terți acoperind toate costurile aferente. Exemple: întârzieri plată, contribuții, implementări IT, etc.);
• din 2022 s-a adăugat schema de plafonare care este suportată de furnizori până la decontarea finala;
• în plus, furnizorii suportă “neprevăzute” datorită neclarităților legislative și a interpretărilor diverselor autorități.