Centrala electrică din surse regenerabile cu numărul 1 milion a fost conectată la rețeaua E.ON

Publicat pe Categorii Eolian, Flux energetic, Regenerabile, Stiri externe
Prima Pagina Regenerabile Eolian Centrala electrică din surse regenerabile cu numărul 1 milion a fost conectată la rețeaua E.ON
  • Turbina eoliană a fost conectată în Brandenburg, Germania, în prezența lui Klaus Müller, președintele Agenției Federale de Rețele

E.ON, cel mai mare operator de distribuție din Germania, conectează centrala de energie regenerabilă cu numărul 1 milion la sistemul său de distribuție și marchează un moment aniversar al tranziției energetice. Turbina eoliană pusă în funcțiune este situată în Biesenthal (Brandenburg) și va alimenta în viitor 6,8 megawați (MW) de capacitate instalată în rețeaua subsidiarei E.ON E.DIS. Directorul de Rețea al E.ON, Thomas König, a conectat simbolic turbina eoliană la rețea împreună cu Klaus Müller, președintele Agenției Federale de Rețele, operatorul uzinei Jan Teut și alți participanți din mediul de afaceri și din cel politic.

König a declarat: „Un milion de centrale de energie regenerabilă – ce jalon important pentru tranziția energetică! Dar centrala inaugurată în Brandenburg este doar începutul. Pentru ca tranziția energetică să aibă succes, trebuie să integrăm până în 2030 milioane de producători independenți în sistemul energetic. Această sarcină uriașă va necesita un efort comun din partea tuturor părților interesate.”

Cererile de conectare cresc semnificativ

Turbina eoliană conectată este un simbol al tranziției energetice: în timp ce în trecut câteva mari centrale electrice alimentau gospodăriile și companiile, în viitor milioane de centrale fotovoltaice și eoliene independente vor genera energie. Cel puțin 90% dintre aceste centrale descentralizate vor fi conectate la rețeaua de distribuție. Pentru operatorii de sisteme de distribuție, cum este și E.ON, acest lucru înseamnă atât oportunități de creștere, cât și provocări: în 2022, numărul de solicitări de conectare la rețeaua germană a E.ON s-a dublat în comparație cu anul precedent. Până în 2030, acest număr ar putea crește de patru ori, până la 900.000 de instalații noi care vor fi conectate anual. În conformitate cu obiectivele politicii climatice ale guvernului german, aceasta ar necesita conectarea a șase milioane de noi sisteme de energie regenerabilă și consumatori independenți până în 2030, inclusiv cel puțin 2,9 milioane de sisteme fotovoltaice, 1,9 milioane de puncte noi de încărcare pentru vehicule electrice, 1 milion de pompe de căldură și 2.000 de parcuri eoliene noi. În total, aceasta ar însemna 85 de instalații noi conectate în fiecare oră.

Nu este nicio alternativă la extinderea rețelelor de distribuție

Rețelele de distribuție sunt coloana vertebrală a sistemului energetic german și infrastructura centrală a tranziției energetice. Pentru a atinge obiectivele politice ale tranziției energetice, extinderea rețelelor de distribuție – de exemplu, construirea de noi linii, transformatoare și substații – trebuie să fie sincronizată cu creșterea surselor regenerabile. Acesta este singurul mod de a evita reducerea producției de energie sustenabilă în zilele însorite și cu vânt și de a suporta costuri mari, așa-numitele costuri de „redispecerizare”. „Redispecerizarea” este termenul folosit pentru a descrie intervenția operatorului de rețea în generarea de energie controlată pentru a preveni blocajele rețelei și pentru a asigura securitatea aprovizionării. Redispecerizarea poate fi necesară, de exemplu, atunci când condițiile meteo favorabile determină turbinele eoliene să producă mai multă energie decât o pot absorbi rețelele în acel moment. Aceste costuri reprezintă o povară anuală de miliarde de euro pentru societate.

Centrală electrică pentru tranziția energetică în Brandenburg

Producerea de energie din turbinele eoliene joacă un rol major în succesul tranziției energetice. Brandenburgul nu face excepție și se află în află zona operată de subsidiara E.ON, E.DIS. În 2022, capacitatea nominală instalată a turbinelor eoliene în întreg statul a fost de peste 8.000 MW, a doua cea mai mare valoare din Germania, după Saxonia Inferioară. Aceasta este aproximativ echivalentă cu producția a opt centrale electrice convenționale mari. Producția de energie eoliană din Brandenburg este de așteptat să crească cu încă o treime până în 2032 și să se dubleze până în 2040. Compania care operează 1 milion de turbine instalate face parte din Grupul Teut, care proiectează și exploatează din 1996 turbine eoliene în regiune. Noua turbina eoliană este situată pe un amplasament deținut de Berliner Stadtgüter GmbH, care are în proprietate și închiriază aproximativ 16.700 de hectare în Brandenburg și contribuie astfel în mod semnificativ la dezvoltarea regiunii Berlin.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *