CEO-ul Wind Europe, Giles Dickson: Măsurile românești, printre care și suprataxarea producătorilor, subminează parcurile eoliene existente și cele viitoare, sunt total împotriva setului de instrumente al Comisiei Europene

Publicat pe Categorii Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal CEO-ul Wind Europe, Giles Dickson: Măsurile românești, printre care și suprataxarea producătorilor, subminează parcurile eoliene existente și cele viitoare, sunt total împotriva setului de instrumente al Comisiei Europene
  • În Spania, unde Guvernul a încercat să impună măsuri similare, multe parcuri eoliene existente au încetat să funcționeze, construcția multor noi parcuri a fost suspendată și investițiile noi au scăzut.  Wind Europe avertizează că și România s-ar putea confrunta cu aceleași consecințe, exact când se pregătește pentru al doilea val de expansiune a energiei eoliene

România a adoptat un set de măsuri, inclusiv o nouă taxă pentru producătorii de energie electrică, ca răspuns la prețurile ridicate ale energiei electrice actuale. Aceste măsuri vor dăuna semnificativ viitorului energiei eoliene din România, spune CEO-ul Wind Europe, Giles Dickson. România are în vedere o a doua fază de extindere a energiei eoliene. Acest lucru ar putea fi serios subminat acum,  a subliniat acesta.

Wind Europe este asociaţia care reprezintă, la nivel European, interesele a peste 400 de membri.

Conform Legii ce aprobare a OUG 118, se impune o nouă taxa unora dintre  producătorii de energie – de 80% din venituri realizate peste 450 lei/MWh (90 EUR/MWh). În cadrul celei de-a 10-a Zile a Energiei în România, Giles Dickson, a avertizat deja asupra consecințelor negative ale măsurilor propuse asupra energiei eoliene dacă acestea ar fi adoptate în lege.

Comisia UE a prezentat un set de instrumente pentru a ghida statele membre ale UE cu privire la modul de a face față prețurilor ridicate la gaz și electricitate. Nici vorbă de taxe retroactive la producătorii de energie, cum r fi cele implementate acum în România. CE descurajează impunerea unor modificări neplanificate, retroactive, asupra veniturilor celor care produc energie. În schimb, recomandă statelor membre să sprijine consumatorii prin alte mijloace, cum ar fi impozitarea generală sau prin utilizarea veniturilor din licitații din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii. În plus, setul de instrumente al Comisiei îndeamnă țările europene la extinderea accelerată a surselor regenerabile. Măsurile românești,  care subminează parcurile eoliene existente și cele viitoare, sunt total împotriva setului de instrumente al Comisiei Europene, se precizează între-un comunicat al Wind Europe.

„Amendamentele aprobate de Parlamentul României și adoptate de Președinte vin total împotriva instrumentelor Comisiei. Acestea fac mai costisitoare operarea parcurilor eoliene existente. Și transmit un semnal extrem de negativ celor care se gândesc să investească în noi parcuri eoliene în România”, a spus Dickson. „Noua taxă presupune că toți producătorii de energie vând energie electrică pe piața spot. Dar nu este așa. Unii au contracte pe termen lung cu prețuri fixe. Aceste parcuri eoliene  riscă acum să piardă bani din energia pe care o produc.”

În Spania, unde Guvernul a încercat să impună măsuri similare, multe parcuri eoliene existente au încetat să funcționeze, construcția multor noi parcuri eoliene a fost suspendată și investițiile noi au scăzut.

Wind Europe avertizează că și România s-ar putea confrunta cu aceleași consecințe, exact când se pregătește pentru al doilea val de expansiune a energiei eoliene. Planul pentru Energie și Climă al României prevede extinderea energiei eoliene de la 3 GW astăzi la 5,3 GW până în 2030. Iar PNIESC include noi investiții în rețeaua de transport pentru a sprijini acest lucru. Discuțiile sunt, de asemenea, în desfășurare între Guvern și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare cu privire la o posibilă schemă de licitație pentru construirea în continuare a energiei eoliene folosind Contracte-pentru-diferență.

Primul val de dezvoltare a energiei eoliene din România a generat activitate economică în valoare de 8 miliarde de euro, iar vântul poate genera mult mai mult în viitor. Sectorul energiei eoliene din România a lucrat pentru a se asigura că extinderea în continuare a energiei eoliene aduce beneficii cetățenilor români.. În mai, Asociația Română a Energiei Eoliene (RWEA) a lansat un Cod de bune practici care oferă îndrumări dezvoltatorilor de parcuri eoliene cu privire la modul de implicare a comunităților locale pentru a se asigura că văd beneficiile vântului. Mia mult, industria eoliană din România lucrează pentru a asigura tranziția energetică justă și echitabilă, sprijinind recalificarea minerilor de cărbune pentru a lucra în parcuri eoliene. Există deja un centru de formare pentru surse regenerabile în România: Școala de Competențe Monsson-Renewable Energy din Constanța. În septembrie s-a inaugurat acolo un al doilea centru de recalificare – RenewAcad din Petroșani. „Noile măsuri ar putea pune în pericol toate aceste evoluții”, a conchis Dickson.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.