Cerere la CE: 3 ani în plus ca termocentralele să se alinieze cerințelor de mediu

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Cerere la CE: 3 ani în plus ca termocentralele să se alinieze cerințelor de mediu

România va cere Comisiei Europene prelungirea din 2021 până în 2024 a termenului până la care termocentralele pe cărbune se pot conforma noilor cerinţe europene de mediu, din 2021 până în 2024. Anunuțul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, prezent la Thermal Energy Forum.

„Comisia Europeană a adoptat noile BAT-uri (best available techniques – cele mai bune tehnici disponibile n.r) privind limitele de noxe care sunt mult mai restrictive. Conform noilor cerinţe, este nevoie de un complex de măsuri, atât tehnice, cât şi la nivel investiţional. Tehnic înseamnă măsuri primare, înseamnă opriri de grupuri energetice, care pentru termocentralele din Oltenia ar fi de minimum şase luni, şi atunci trebuie făcută o eşalonare, un grafic de oprire pe fiecare capacitate, corelat cu asigurarea operării celorlalte grupuri privind siguranţa sistemului energetic, respectiv asigurarea cash-flow-lui pentru companie”, a afirmat Vișan, citat de Agerpres.

Ministerul Energiei a demarat un studiu privind necesarul de investiţii pentru conformarea la noile cerinţe de mediu.

Directorul general a CE Oltenia a susținut, în repetate rânduri, că pachetul de directive europene elimină cărbunele, iar România nu este pregătită să renunţe de tot la cărbune.

O nouă schemă de sprijin pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, în pregătire

Ministerul Energiei şi ANRE pregătesc o nouă schemă de sprijin pentru cogenerarea de înaltă eficienţă. „Împreună cu ANRE lucrăm la documentaţia privind caietul de sarcini pentru o nouă schemă de sprijin pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, atât pentru susţinerea celor care sunt în schemă, cât şi pentru facilităţi pe componenta investiţională şi de operare pentru cei care vor intra în schemă. Deci, ca să fiu clar, acoperă ambele domenii”, a anunțat secretarul de stat Doru Vișan, la Thermal Energy Forum, scrie Agerpres.

În opinia sa, cu banii din subvenţiile de la bugetul de stat şi de la bugetele locale pentru energia termică s-ar fi putut moderniza toate sistemele centralizate de încălzire din ţară.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *