Certificatele de CO2, pericol pentru CE Oltenia

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Certificatele de CO2, pericol pentru CE Oltenia

“VIITORUL energiei pe cărbune” este tema unei mese rotunde organizate,  la Strasbourg, de ministrul energiei din Polonia, la care participă Sorin Boza, CEO al Complexului Energetic Oltenia.

“Așa cum am spus nu de putine ori, costul certificatului de carbon va ajunge sa ne afecteze drastic Cash-Flow-ul companiei însă prin tot ceea ce întreprindem in aceste momente sunt sigur ca soluțiile găsite vor ajuta acest complex sa meargă mult timp de acum încolo. Sistemul energetic național are nevoie de noi! Acest mesaj trebuie sa fie clar ptr toți cei ce își doresc binele acestei companii și chiar dacă sunt unii care se bucura la orice impediment pe care îl avem, ii asigur pe toți cei 13. 300 de colegi ca vom trece și peste aceste probleme”, a scris Boza, pe pagina sa de facebook.

La actualul cost al certificatelor, nota de plată anuală a Complexului este de peste 270 de milioane de euro. Pentru anul 2018, CE Oltenia estimeaza un necesar de cca 13 milioane de certificate de CO2.

Potrivit reprezentanților CE Oltenia, cresterea pretului certificatelor de CO2 este una dintre cauzele care au determinat diminuarea profitului companiei în primul semestru 2018 fata de primul semestru 2017, alte cauze fiind:

– scaderea productiei de energie electrica in conformitate cu solicitarile Dispeceratului Energetic National pentru intrarea in sistem a energiei produse pe baza de carbune;

–  scaderea preturilor medii pe piata de energie electrica;

– inregistrarea de pierdere financiara din diferentele de curs valutar (la creditele accesate pentru proiectele de mediu implementate pentru conformarea cu prevederile directivelor europene);

– cresterea amortizarii mijloacelor fixe, ca urmare a aplicarii noilor reglementari contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara – IFRS incepand cu 01 ianuarie 2018.

 

Cresterea accelerata a preturilor certificatelor de CO2 va genera pierderi pentru orice producator de energie pe baza de carbune, in special in actuala structura (monosursa) a sistemului energetic din Romania, unde cota energiei pe baza de carbune este de cca 25% si nu influenteaza pretul pietei, spre deosebire de Polonia, de exemplu, unde energia pe baza de carbune acopera cca 70% din piata si poate dicta pretul pietei, se precizează într-un comunicat al companiei.

Totodata, se mentioneaza ca pierderile vor putea fi recuperate incepand din trimestrul I 2019, pentru care CE Oltenia are deja incheiate contracte la preturi care vor echilibra lichiditatile companiei.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *