Certificatele verzi fac victime. 49 de furnizori, obligaţi la plata a zeci de milioane de euro la Fondul de Mediu

Publicat pe Categorii Business, Energie, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Certificatele verzi fac victime. 49 de furnizori, obligaţi la plata a zeci de milioane de euro la Fondul de Mediu
  • Topul restanţierilor: pe primul loc – Romenergy, cu peste 84.000 CV neachiziţionate. Ar trebui să plătească la AFM peste 9 milioane de euro
  • RAAN şi Complexul Energetic Hunedoara, pe lista neagră a ANRE
  • Lista finală a ANRE va suferi modificări urmare a contestaţiilor depuse de furnizori motivate de faptul că OPCOM nu a făcut transferurile în timp util

Surprize de proporţii pe piaţa energiei: furnizorii de energie, care nu şi-au îndeplinit obligaţia legală de a achiziţiona certificatele verzi pe anul 2015, au de plătit sume de ordinul milioanelor de euro la Administraţia Fondului pentru Mediu. Saptămâna trecută, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a publicat lista operatorilor economici care nu şi-au îndeplinit cota obligatorie de achiziţie de certificate verzi şi numărul de certificate verzi achiziţionate de aceştia pentru anul 2015.

euro bec

Potrivit listei, pe primul loc în topul restanţierilor este societatea Romenergy SRL, cu 84.442 certificate verzi (CV) neachiziţionate. Aceasta este urmată de: SC Energy Distribution Services SRL – 37.590 CV, SC EFT Furnizare SRL – 28.458 CV, SC RAAN Regia Autonomă Activităţi Nucleare – 27.332 CV, SC Complexul Energetic Hunedoara SA – 26.458 CV, SC ARELCO Power SRL – 22.463 CV, SC Energy Holding SRL – 21.989 CV. În total, pe lista publicată de ANRE sunt 49 de societăţi cu diverse cantităţi de certificate verzi neachiziţionate până la finele lunii martie în curs, conform registrului de certificate verzi administrate de OPCOM.

Furnizorii  şi producătorii  care nu realizează cota obligatorie anuală sunt obligaţi să plătească contravaloarea certificatelor verzi neachiziţionate Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). Potrivit unui Ordin al ANRE, “contravaloarea certificatului verde neachiziţionat de către operatorii economici care au obligaţie anuală de achiziţie de certificate verzi, în cazul neîndeplinirii cotei obligatorii de achiziţie de certificate verzi pentru anul 2015, este de 534,0673 lei/certificat verde neachiziţionat, respectiv 119,7702 euro/certificat verde neachiziţionat”. Valorile-limită de tranzacţionare a certificatelor verzi pe piaţa de certificate verzi pentru anul 2015, stabilite de ANRE, au fost: valoarea minimă de 131,0847 lei/certificat verde (respectiv 29,3971 euro/certificat verde); valoarea maximă de 267,0358 lei/certificat verde (respectiv 59,8856 euro/certificat verde).

Operatori de pe lista neagră a ANRE au de plătit astfel milioane de euro la AFM, fapt ce ridică semne mari de întrebare în privinţa unora dintre aceştia cu privire la posibilitatea de a achita aceste sume şi cum le sunt afectate afacerile.

Surse autorizate ne-au declarat că lista finală a ANRE va suferi modificări urmare a contestaţiilor depuse de furnizori motivate de faptul că OPCOM nu a făcut transferurile în timp util.

RAAN, de pildă, nu cumpără certificate verzi de 3 ani, nu plăteşte către AFM, iar ANRE nu îi retrage licenţa, sesisează operatori din piaţă. Şi Complexul Energetic Hunedoara, aflat în insolvenţă, este pe lista restanţierilor şi nici o şansă să achite suma pe care o datorează AFM ca urmare a neachiziţionării de certificate verzi în 2015.

Furnizorii, victimele tergiversării deciziei privind exceptarea de la plata certificatelor verzi pentru marii consumatori industriali

Cum au ajuns ceilalţi furnizori din lista ANRE în această situaţie delicată, care le afectează afacerile? Sunt victime ale tergiversării deciziei Ministerului Economiei de aplicare a exceptării de la plata de certificate verzi pentru marii consumatori industriali de energie, susţin surse de pe piaţa energiei.

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER sesiza, printr-un  comunicat transmis în luna februarie, înainte ca Guvernul să ia o decizie, că furnizorii clienţilor, care beneficiază de exceptare, se vor afla în câteva situaţii extrem de nefavorabile acestora: fie achiziţionează un număr mai mare de CV-uri, luând în considerare exceptarea conform comunicatului ANRE (exceptare valabilă de la data emiterii acordului), iar clientul cu acord de exceptare refuză plata surplusului de CV-uri, considerând valabilă comunicarea Ministerului Economiei, care a precizat, într-o informare către presă, că se acordă această exceptare pentru întreg anul 2015; fie achiziţionează CV-uri conform informării clientului exceptat, dar este sancţionat de către ANRE pentru neîndeplinirea cotei obligatorii privind achiziţia de CV-uri.

Categoria de venituri la bugetul Fondului pentru mediu provenite din contravaloarea certificatelor verzi neachiziţionate a fost reglementată în vederea asigurării aplicării Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. autorizate de pe piaţa energiei.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *