CEZ vrea să îmbunătățească cu până la 4% producția anuală de energie verde a unei turbine eoliene. Soluția tehnică este în analiză la Oficiul European de Brevete

Publicat pe Categorii Business, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal CEZ vrea să îmbunătățească cu până la 4% producția anuală de energie verde a unei turbine eoliene. Soluția tehnică este în analiză la Oficiul European de Brevete
  • Ondrej Safar, CEO: În România construim de câțiva ani un hub de know how în jurul eolienelor

Oficiul European de Brevete analizează o soluție tehnică marca CEZ care poate îmbunătăți cu până la 4% producția anuală de energie verde a unei turbine eoliene

Grupul CEZ în România a solicitat un Brevet de Invenție Oficiului European de Brevete pentru un proiect inovator care a început în anul 2015. Soluția tehnică a fost dezvoltată în parcul eolian CEZ din județul Constanța, echipa de specialiști pornind acțiuni de măsurare a poziției nacelelor a 20 de turbine eoliene în scopul perfecționării unei metode tehnice care să determine gradul de dezaliniere față de vânt a turbinelor eoliene cu ax orizontal, cu mai puține erori decât metodele folosite în prezent, în sector, se precizează într-un comunicat transmis de CEZ.

Specialiștii CEZ explică: O turbină eoliană poate pierde până la 4% din producția anuală de energie verde ca urmare a unei dezalinieri de ±12° față de vânt. De exemplu, producția totală netă de 1 185 GWh, realizată în anul 2019 de parcul eolian CEZ ar fi fost diminuată cu aproximativ 12 GWh, echivalentul energiei electrice necesare alimentării a 4000 locuințe timp de un an, dacă se ia în considerare o pierdere de doar 1% la nivelul celor 240 de turbine ale parcului, pierdere evitată ca urmare a aplicării tehnicii de măsurare marca CEZ.

Grupul CEZ în România și-a propus captarea fluxului de vânt maxim posibil la toate turbinele sale, executând aproximativ 55 de măsurători anuale și numeroase experimente de corelare a mai multor tehnici de măsurare.

CEZ comunică că a finalizat până în prezent gradul de dezaliniere la 40% din turbinele sale și a solicitat Oficiului European de Brevete certificarea soluției tehnice dezvoltate, acțiune aflată în stadiul de analiză.

“În România construim deja de câțiva ani un hub de know how în jurul eolienelor iar inițiativa analizată în prezent de Oficiul European de Brevete este doar unul dintre rezultatele obținute. Grupul CEZ în România rămâne ca de fiecare dată în pas cu tehnologia și inovația și caută să dezvolte programe și servicii care să devină modele de bună practică pentru sectorul energetic național și internațional”, a declarat Ondrej Safar, CEO CEZ România.

Detalii despre soluția tehnică marca CEZ vor fi dezvăluite publicului larg, după finalizarea procedurii de brevetare.

De la 0 la 600 MW putere instalată în cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, CEZ, principalul producător privat de energie eoliană din România, continuă să inoveze sectorul național și internațional al energiei regenerabile produse cu ajutorul vântului.

Grupul CEZ în România, prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, este reprezentat prin 9 companii – Distribuţie Energie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development, TMK Hydroenergy Power, CEZ ESCO România.

După procesul de separare a activităţilor (unbundling) încheiat cu succes în anul 2017, Distribuţie Energie Oltenia (fostă CEZ Distribuţie) asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea.

CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeste 1,3 milioane de clienţi.

Grupul CEZ deţine în România şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac şi Grădina. Parcul Eolian a însemnat o investiţie de 1,1 miliarde euro şi conține 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusă în funcţiune la sfârşitul anului 2012.

Totodată, începând cu 2011, Grupul CEZ în România deţine în portofoliul său sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu. Grupul CEZ a investit în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei, capacitatea de producţie ridicându-se de la 18MW la circa 22 MW după finalizarea procesului de modernizare.

Începand cu 2018, CEZ ESCO România ofera soluţii de eficienţă energetică în sectorul privat. Compania oferă servicii complete, de la consultanţă la proiectare, de la management de proiect, la implementare proiectelor energetice complexe (soluţii de încălzire, de răcire şi/ sau alimentare cu energie).


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *