Chinezii dau din nou târcoale la Oltchim! Ministrul Economiei zice că societatea e mai atractivă, trezind interesul de principiu și altor investitori

Publicat pe Categorii Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Chinezii dau din nou târcoale la Oltchim! Ministrul Economiei zice că societatea e mai atractivă, trezind interesul de principiu și altor investitori

Procesul de privatizare a Oltchim continuă, după mai multe încercări eșuate.Investitorii chinezi nu renunță și tatonează condițiile de privatizare, cu speranța unor schimbări. Vor să facă afaceri în România, însă cer facilități (garanții) de la statul român, care nu pot fi oferite, în acest punct blocându-se de fiecare dată negocierile. Chiar dacă sunt tot la faza de discuții, reprezentanții Ministerului Economiei par optimiști, apreciind că până la începutul anului viitor compania va fi vândută!
oltchim
Ieri, ministrul Economiei, Comerţului și Turismului, Mihai Tudose, s-a întâlnit cu o delegaţie a companiei chineze Junlun Petroleum CO LTD, condusă de președintele Consiliului de administraţie, domnul Xie Changqing, care și-a reiterat interesul de a se implica în procesul de vânzare a Oltchim SPV. Investitorul și-a exprimat încrederea că, împreună cu autoritățile din România și autoritățile din China, vor face posibilă preluarea combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea și transformarea companiei într-o afacere de succes!

Potrivit unui comunicat al ministerului, în următoarele zile, o echipă de experți a Junlun Petroleum CO LTD va efectua o analiză tehnică la Oltchim.Evaluarea tehnică are ca scop fundamentarea investiţiei pe care partea chineză ar urma să o facă în România. În baza acesteia, va fi elaborat un plan de dezvoltare a societăţii, care să cuprindă inclusiv introducerea de tehnologii și produse noi, destinate piețelor externe.

Ministrul Mihai Tudose și-a exprimat dorinţa realizării unor pași concreţi în finalizarea acestui proiect și i-a asigurat pe partenerii chinezi de întregul sprijin al Ministerului Economiei, Comerţului și Turismului. El a precizat: “datorită managementului societății, Oltchim a devenit mai atractivă, trezind interesul de principiu și altor investitori”. Trei companii sunt interesate de privatizarea combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea, două din China şi una din Europa, anunța în luna mai ministrul Tudose.

Administratorul judiciar a combinatului a evidențiat că, în primul semestru din 2015, Oltchim S.A. a înregistrat cele mai bune rezultate economico-financiare din ultimii patru ani, după ce cifra de afaceri a societății a crescut cu 35%, în primul semestru din 2015, față de aceeași perioada a anului 2014. Mai mult, strategia Oltchim s-a axat pe recâștigarea încrederii clienților majoritari externi, astfel că, în prezent, valoarea exportului reprezintă peste 70% din cifra de afaceri a societății.

Oltchim se află în insolvenţă de doi ani şi s-a încercat în repetate rânduri privatizarea acestuia, dar fără succes, ultimul termen fiind 15 decembrie, când niciun investitor nu a fost interesat de societatea vâlceană, care are datorii istorice de aproximativ 800 de milioane de euro!

Combinatul vâlcean este deţinut de stat prin Ministerul Economiei cu 54,8% din acţiuni, PCC SE cu 18,3182%, Polyolt Holding Limited – 14,0251%, alţi acţionari persoane juridice – 1,4832%, acţionari persoane fizice – 11,3673%.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *