Cine va ajunge la șefia ANRE? Surprize și tensiuni la audierile din Parlament: doi noi candidați, înscriși după data limită, au fost intervievați!

Publicat pe Categorii Esential, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Cine va ajunge la șefia ANRE? Surprize și tensiuni la audierile din Parlament: doi noi candidați, înscriși după data limită, au fost intervievați!

După mai bine de 10 luni, o primă sesiune eșuată lamentabil și o a doua rundă demarată cu o amânare, au avut loc în sfârșit audierile în Parlament a noilor candidați înscriși pentru 3 poziții cheie în Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

O primă constatare: numărul înscrișilor a crescut peste noapte. Au apărut doi noi candidați, care fără să respecte procedura (CV-urile lor au fost depuse fără respectarea termenului de înscriere -până la data de 1 februarie și nu se regăsesc pe site-ul Camerei Deputaților, ci doar în mapele parlamentarilor!) au fost intervievați, spre surprinderea competitorilor.  Este vorba despre Radu Bădița,  Manager Departament Comercial în cadrul societății Hidroserv și Președintele Consiliului de Administrație al SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor din Energie), care râvnește la funcția de Vicepreședinte ANRE. Al doilea candidat este Dragoș Rimniceanu, Șef Departament Urmărire Producție Energie Electrică la Electromagnetica, ce optează pentru membru în Comitetul de Reglementare.

Apariția celor doi la audieri, fără să fie înscriși pe lista publică de pe site-ul Camerei Deputaților, i-a determinat pe cei 17 parlamentari prezenți din comisiile reunite de specialitate ale Camerei Deputaților și  Senat  să voteze dacă îi acceptă la interviuri. Având susținere politică (PSD),  votul a fost de partea lor, aceștia fiind interogați ultimii pe listă,  urmând ca Biroul Permanent să decidă dacă aceste două audieri vor fi luate în considerare la realizarea raportului Comisiilor.

Și uite-așa, jocul politic face ca procedura să fie respectată doar de unii și câștigători să iasă în final cei care trebuie! Așadar, parlamentarii au luat ieri la întrebări 6 candidați, în loc de 4 câți înscriși oficial în runda a doua. De notat că fostul Secretar de Stat Bogdan Badea și-a retras candidatura preferând să rămână la Hidroelectrica unde s-a angajat de curând.

Preferată pentru poziția de Vicepreședinte, Silvia Vlăsceanu, Director General al Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), a deschis seria audierilor. La întrebarea adresată de deputatul Lucian Bode, Care este cea mai mare vulnerabilitate a ANRE, Vlăsceanu a indicat lipsa unei proceduri clare pentru consultare publică. „Se oprește comunicarea după prima etapă de consultare, nu mai există un feedback din partea Autorității”, a spus aceasta. Referitor la monopolul natural al distribuției de energie, cum vede posibilitatea de spargere a acestuia, Vlăsceanu a precizat: „Economic vorbind, nu există rețele paralele de distribuție în lume, dar spargerea monopolului, respectiv construirea de rețele de distribuție este o discuție deschisă. Trebuiesc regândite contracte de concesiune, se încalcă contracte de privatizare…”

Tudor Șerban, Director UGM Energy Trading, fost Secretar de Stat în Ministerul Economiei, consideră că pentru o piață mai sigură, trebuie să revină contractele bilaterale negociate direct. Referitor la cuplarea piețelor, Șerban susține că ar trebui să aducă avantaje pentru consumatorul român, însă atunci când cuplezi două piețe care nu au același grad de dezvoltare, apar probleme, cum ar fi cea a culoarelor de acces. În opinia candidatului Mihai Nicolae Cătălin – Șef Birou Strategie Studii Electrica Distribuție Transilvania Sud, punctul slab al ANRE este monitorizarea și implementarea reglementărilor de către operatorii din piață.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Întrebată de senatoarea Cristiana Anghel  de ce a decis să candideze, Gabriela Moroianu – Director General al publicației de specialitate Focus Energetic a precizat că se consideră un specialist atât pe energie, cât și pe gaze, insistând asupra necesității unor membri în Comitetul de Reglementare care să aibă o viziune globală. Atunci cînd se iau decizii, în baza analizelor specialiștilor din ANRE, aceștia să gândească mai departe, să vadă efectele deciziei în viitor, a spus Moroianu. La întrebarea adresată de Președintele Comisiei de Industrii și Servicii, Iulian Iancu: Care sunt pârghiile reglementatorului să despovăreze consumatorii, în condițiile în care România ocupă un loc fruntaș la impozite și taxe pe energie și gaze, Gabriela Moroianu a insistat pe necesitatea colaborării dintre ANRE și instituțiile statului – Parlament, Minsiterul Finanțelor pentru reglementarea taxării. Autoritatea are posibilitatea să modifice metodologia de stabilire a tarifelor de distribuție și transport, lucru care s-a întâmplat recent, a adăugat aceasta.

Ultimii pe listă au fost candidații înscriși peste noapte, Radu Bădița și Dragoș Rimniceanu, care au fost întrebați de deputatul Bode care sunt legile care guvernează ANRE. Răspunsurile acestora nu l-au mulțumit pe Bode, care a ținut să aducă completări. Senatoarea Cristiana Anghel a criticat CV-ul lui Dragoș Rimniceanu, pe motiv că nu respectă modelul Europass. Nu vă puteți prezenta cu asemenea CV, candidați pentru o poziție înaltă în ANRE, vă adresați Parlamentului, a spus Anghel.

Odată finalizate audierile noilor candidați, Comisiile reunite de specialitate vor prezenta Raportul, în termen de o săptămână, în care vor indica cele trei propuneri pentru pozițiile cheie în ANRE.  Mai întâi însă, se vor adresa Biroului Permanent care să le spună dacă fac alegerile luând în considerare și ultimii 2 candidați audiați.

Surse parlamentare indică ca favoriți în continuare pe Silvia Vlăsceanu pentru poziția de VicePreședinte, Mihai Albulescu și Claudiu Florin Roman – membri în Comitetul de Reglementare. De urmărit însă care este rostul ultimilor doi înscriși peste noapte, susținuți de PSD!

Candidaturile depuse:

Radu Ioan Puşcariu – Director Electrica Furnizare

Dumitru Chisaliţă – Expert Petrol și Gaze, administrator Romgaz, care și-a retras candidatura

Tudor Șerban – fost Secretar de Stat Ministerul Economiei

Mihai Adrian Albulescu – Fost Secretar de Stat Ministerul Energiei

Roman Florin Claudiu – Vicepreședinte Consiliul Județean Alba

Victorel Florin Rădoi – Director ANRE

Silvia Vlăsceanu – Director Executiv ACUE

Mitricof Crum – Inspector ANRE

Mihai Nicolae Cătălin – Șef Birou Strategie Studii Societatea FDEE Electrica Distribuție Transilvania Sud SA

Virgil Mușatescu – Consilier CNR-CME, membru CA Fondul Român de Eficienţă Energetică

Bogdan Nicolae Badea – Fost Secretar de Stat Ministerul Energiei (și-a retras candidatura)

Rares Ion Popescu – Șef birou inspecție energetică Electrica Transilvania Sud

Gabriela Moroianu – Director General Focus Energetic

Rodin Traicu – Deputat Comisia pentru industrii și servicii, fost Secretar de Stat în Ministerul Economiei

Mihai Octavian Râmniceanu – Director General ANRE

Teodor Bobiș – Expert Serviciul analize – reglementări ANRE.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *