Comisia Națională de Control a Activităților Nucleare (CNCAN) se ocupă de aplicarea Planului Național de Acțiune la Radon (PNAR). O dezbatere pe această temă, la care au participat autorități, cercetători, mediul academic, ziariști, a fost organizată în data de 30 octombrie.
Radonul este un gaz radioactiv prezent în mediul natural, care poate înregistra concentrări mai mari în clădiri, fiind al doilea factor de risc de cancer pulmonar, după fumat. Directiva europeană privind radonul a fost transpusă în legislația internă prin HG nr. 526/2018, când a fost adoptat Planul Național de Acțiune la Radon (PNAR).
„Directiva este foarte importantă, inclusiv în plan social”, a declarat Rodin Traicu, președintele Comisiei Naționale de Control a Activităților Nucleale (CNCAN), citat de Focus Energetic. „Situația se rezolvă foarte ușor, prin ventilarea încăperilor. Deschideți geamnul ca să iasă radonul”, a continuat acesta.
„Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că radonul este al doilea factor de risc pentru cancerul pulmonar, după fumat. Acesta este motivul pentru care sunt necesare măsuri de reducere a concentrației de radon în clădiri, la locul de muncă, acolo unde se înregistrează valori peste media anuală stabilită”, a declarat Daniela Dogaru, expert din cadrul CNCAN. PNAR este structurat pe 7 domenii de acțiune, de la stabilirea cadrului de reglementare și a responsabilităților instituțiilor implicate în implementarea PNAR, la formarea, instruirea și perfecționarea categoriilor profesionale care ar putea fi afectate de expunerea la acțiunea radiațiilor ionizante emise de radon și a celor implicați în implementarea PNAR. Până la jumătatea anului viitor vor fi finalizate ghidurile privind metodele de prevenire a pătrunderii radonului pentru clădirile noi și de remediere a fiecărui tip de clădire existentă în funcție de caracteristicile constructive și nivelul de radon.
Până la sfârșitul lui 2020, trebuie elaborate planurile de remediere ce trebuie aplicate de către angajatori. Planul Național de Acțiune la Radon se actualizează o dată la 5 ani.