CNR-CME omagiază 100 de ani de la nașterea lui CĂLIN MIHĂILEANU, o mare personalitate a energeticii româneşti

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Esential CNR-CME omagiază 100 de ani de la nașterea lui CĂLIN MIHĂILEANU, o mare personalitate a energeticii româneşti

La 5 martie 2023 se împlinesc 100 de ani de la nașterea unei mari personalități a energeticii româneşti, CĂLIN MIHĂILEANU, cel care și-a dedicat întreaga activitate dezvoltării sectorului energetic din România și a influențat puternic lumea românească a ingineriei și a cercetării din acest domeniu.

Călin Mihăileanu, personalitate de excepție a electroenergeticii românești și diplomat înnăscut, a contribuit esențial la prestigiul de care se bucură comunitatea energeticienilor din România. Profesionist de elită, a găsit întotdeauna modalitatea cea mai potrivită pentru a face ca România să fie o prezență activă și respectată în concertul energeticienilor la nivel mondial.

S-a născut la 5 martie 1923 la Arad și ne-a părăsit în ziua de 26 noiembrie 2006, la București.Viața i-a oferit și bune și mai puțin bune, dar întotdeauna încercările l-au întărit, l-au îndârjit și i-au dat puterea să meargă mai departe, dovedind că valoarea, corectitudinea și etica profesională pot fi cele mai bune „arme” pentru a depăși toate provocările. A fost acel lider de care comunitatea energetică avea atâta nevoie: ca atitudine și viziune, mod de a conduce și de a-și trăi viața, de a se comporta și a comunica, de a forma la rândul său alte elite.

În întreaga sa carieră a participat și s-a implicat activ la multiple evenimente tehnice și științifice din România și din străinătate, în calitate de director în Ministerul Energiei ori la ICEMENERG, secretar general și vicepreședinte al CNR-CME, președinte și vicepreședinte al CNR-CIGRE, expert internațional ONU. Contribuția sa de excepție a fost întotdeauna apreciată la cel mai înalt nivel.

Personalitatea carismatică a lui Călin Mihăileanu și-a pus o puternică amprentă asupra entităților în cadrul cărora a activat și a avut diferite funcții, iar cunoștințele  sale  profesionale și experiența  sa au fost benefice pentru lumea tehnică și științifica a vremii. A condus timp de peste 40 de ani ani unul dintre sectoarele importante ale energeticii și întotdeauna a luat cu mult  calm, maturitate și eficiență decizii grele în perioadele cele mai negre ale energeticii românești din anii comunismului, când dezechilibrul între deciziile tehnice și cele politice era tot mai accentuat. Avea acel fel de diplomație,

eleganță și subtilitate cu totul speciale și  acel șarm înnăscut și comportament unic pentru care îl îndrăgeau toți colaboratorii și prietenii săi. Cu o totală discreție și cu decența unui adevărat senior, așa cum s-a manifestat de altfel tot timpul vieții sale, Călin Mihăileanu ne-a părăsit în noaptea de 14 noiembrie 2006 

O mare parte din activitatea profesională a lui Călin Mihăileanu a fost legată de viața Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei pe care l-a condus și la a cărui dezvoltare și consolidare a contribuit timp de 23 de ani, în calitate de secretar general (1971-1990) și vicepreședinte (1990-1994). În anul 1994 s-a retras din rândul membrilor activi ai Asociației CNR-CME din propria sa voință și  i-a fost conferită calitatea de Membru Onorific al Asociației.

Călin Mihăileanu a avut, de asemenea, o prezență activă la toate Conferințele Naționale ale Energiei (CNE), cu participare internațională, organizate sub egida CNR-CME și RENEL în perioada 1992-1998 și la edițiile Forumului Regional al Energiei (FOREN), organizate de CNR-CME în perioada 2000-2004. A contribuit cu lucrări la evenimentele importante ale Conferinței Naționale a Energiei și ale FOREN, precum și la sesiunile tehnice ale acestora, a avut importante luări de poziție pe problemele cele mai importante ale sectorului energiei din țara noastră și, prin prezența și contribuția sa valoroasă, a adus o incontestabilă valoare adăugată acestor conferințe.

Pentru întreaga sa activitate profesională, Călin Mihăileanu s-a impus drept unul dintre marii specialiști ai vremii în domeniul energetic și un reper fundamental în evoluția Sistemului Energetic Național.

Ne-am dori ca la Centenarul aniversării sale, personalitatea proeminentă a lui Călin Mihăileanu să poată avea puterea de a transcede timpul și de a rămâne în memoria mai tinerilor și mai vârstnicilor săi confrați. În acest sens, CNR-CME va iniția o serie de activități în memoria celui care a fost Călin Mihăileanu.

Despre Călin Mihăileanu – s-a născut la 5 martie 1923, în Arad. Absolvent al Școlii Politehnice din București, Facultatea de Electromecanică, promoția 1945, Călin Mihăileanu și-a început activitatea în același an la Societatea Concordia, Departamentul Electric din Câmpina, apoi a continuat la Societatea Generală de Gaz și Electricitate din București  până în anul 1953, cu o scurtă perioadă la Întreprinderea de Rețele Electrice- IRE Bacău. Între 1953-1960 a fost inginer, inginer șef și director la Ministerul Energiei Electrice, după care, până în 1964, a lucrat la IRME- Întreprinderea de Raționalizări și Modernizări Energetice -, unde a fost pe rând cercetător, inginer șef și director. In 1964 a revenit în Ministerul Energiei ca director general și director al Direcției Tehnice, pentru ca în 1967 să treacă din nou în cercetare la ICENERG (Institutul de Cercetări Electoenergetice și pentru Termoficare), devenit ulterior ICEMENERG (Institutul de Cercetări și Modernizări Energetice), unde a avut funcțiile de cercetător științific, director general și secretar științific până la retragerea sa din activitate, în anul 1987. In cei peste 40 de ani de activitate, Călin Mihăileanu a fost una dintre personalitățile proeminente ale sectorului energiei electrice din România, cu realizări și lucrări importante în domeniul tehnic și științific, atât în țară, cât și în străinătate. A fost vicepreședinte al Comitetului Energiei Electrice al CEE ONU (1956-1958), secretar general și vicepreședinte al Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, CNR-CME (1971-1994), membru al Comisiei de Conservare a Energiei din cadrul Consiliului Mondial al Energiei (1974-1984), expert internațional ONU (1981), membru al Comitetului Internațional de Studii CS 37 din cadrul Consiliului Inernațional al Marilor Rețele Electrice, CIGRE, din anul 1992, președinte și vicepreședinte al Comietului Național Român al Consiliului Inernațional al Marilor Rețele Electrice, CNR-CIGRE.

Călin Mihăileanu a desfășurat și o carieră didactică, fiind profesor asociat la Institutul Politehnic din București. A scris peste 350 de articole publicate în țară și în străinătate, numeroase comunicări științifice la congrese și conferințe naționale și internaționale, precum și trei cărți : „Energia în următoarele trei decenii” (1979), „Goluri de tensiune în sistemele electroenergetice – efecte asupra consumatorilor” (1979), „Constantin I Budeanu” (1987, împreună cu I.S. Antoniu). A fost coautor al volumului „Electrificarea în România 1950-1992” (1996), a tradus și a publicat în limba română, împreună cu Eugeniu Pavel, „Dicționarul de termeni folosiți în domeniul energiei,” realizat de către Consiliul Mondial al Energiei. Timp de 17 ani a fost redactor șef adjunct și timp de șapte ani redactor șef al  revistei „Energetica”.  A primit  Premiul „Traian Vuia”  acordat de către Academia Română  în 1979 și Ordinul de Merit clasa I-a, acordat  în 1974 de Consiliul de Stat București

Asociația Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) cuprinde cea mai mare rețea națională de specialiști din domeniul energiei şi este principala organizaţie din domeniul energiei din România, membru fondator al Consiliului Mondial al Energiei, din anul 1924. CNR-CME este o organizatie profesională, apolitică, neguvernamentală, fără scop lucrativ sau patrimonial, CNR-CME concentrează interesele diferitelor instituții și organizații din România interesate în problemele energiei și ale relației acesteia cu economia și cu mediul înconjurator, ale specialiștilor și ale societății civile.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *